Realitatea Media (TV) in fata insolventei

Realitatea Media (TV) in fata insolventei

0 141

Elan Schwartzenberg cere insolventa Realitatea Media intr-un dosar inregistrat pe 2 septembrie, primul termen de judecata fiind 7 septembrie. Masura vine dupa ce, in primavara, Elan Schwartzenberg a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Sorin Ovidiu Vantu. Pana luni dupa-amiaza, Elan Schwartzenberg nu a putut fi contactat. Managerul Realitatea, Sebastian Ghita, a spus pentru HotNews.ro ca „stiam de aceasta intentie a actionarului majoritar” si ca „voi pastra contractul de management”.
Ghita s-a limitat sa spuna ca „in mod evident, Realitatea apartine telespectatorilor” si ca „insolventa este parte din viata unei companii”.
Pana in momentul vanzarii Realitatea, Sorin Ovidiu Vantu s-a angajat intr-un conflict deschis cu Sebastian Ghita, manifestandu-si intentia de a rupe contractul de management incheiat cu acesta anul trecut. Dupa vanzare, si Elan Schwartzenberg si-a manifestat precautia in privinta contractului de management, recent el spunand intr-un interviu pentru Paginademedia.ro ca „sunt foarte nemultumit de situatia financiara actuala a grupului Realitatea, drept pentru care sunt numeroase critici la adresa managementului. Dar sunt foarte multumit de relatia cu Sebastian Ghita”. Ulterior, Schwartzenberg a fost citat de Jurnalul National afirmand ca el si Sebastian Ghita vor fi „in continuare parteneri” pe baza unei intelegeri cu Sebastian Ghita personal, nu cu Asesoft.
Recent, Willbrook International, care negociaza preluarea The Money Channel, a anuntat ca a incheiat un contract prin care Realitatea se va muta intr-o cladire detinuta de aceasta companie. In prezent, Realitatea TV functioneaza intr-un spatiu pe baza unui contract de inchiriere intre Asesoft si C.N.I. Coresi.
Laura Albani, director Coresi, a spus pentru HotNews.ro ca „avem propriul proces cu termen pe 17 septembrie, prin care Realitatea Media fie plateste datoriile catre Coresi, fie intra in insolventa”. Ea a spus ca, de la incheierea contractului actual cu Asesoft, aceasta companie a platit chiria in fiecare luna, „platile sunt la zi”, insa au ramas neachitate datorii de circa 2.800.000 de lei acumulate de Realitatea Media pe vremea cand spatiile erau contractate de aceasta.

Sebastian Ghita vs Elan Schwartzenberg
Insolventa este un pas inainte de intrarea firmei in faliment, iar aceasta procedura este ceruta de unele companii pentru a se proteja in fata creditorilor. In urma declararii insolventei de catre o instanta, compania vizata intra in administrarea unei companii specializate. In cazul Realitatea Media, ar putea duce la ruperea de facto a contractului de management cu societatea Asesoft, controlata de Sebastian Ghita.
Managerul Sebastian Ghita este „total de acord” cu reorganizarea judiciara a Realitatea Media, a spus marti proprietarul Elan Schwartzenberg, intr-o conferinta pe tema cererii de insolventa a companiei. El a spus ca nu exclude un parteneriat in actiuni cu Sebastian Ghita. Intrebat daca discuta intrarea ca partener in actionariatul Realitatea Media, Ghita a spus ca „discutam tot felul de formule, sunt zeci, pentru a continua activitatea companiei”, fara a oferi amanunte.
Sebastian Ghita a afirmat ca insolventa e singururul lucru pe care il putea face actionariatul in aceasta faza.Nu e vorba de a fi de acord (cu insolventa/reorganizarea judiciara – n.r.) – e singura procedura permisa de lege, singurul lucru pe care il putea face actionariatul in situatia actuala.”Toti actionarii, managerii, creditorii ne dorim binele companiei si vom avea rabdare si idei bune pentru companie” a mai declarat Ghita.

Elan Schwartzenberg cel mai mare creditor al Realitatii
Proprietarul Realitatea Media, Elan Schwarzenberg, a sustinut marti o conferinta de presa. Iata principalele declaratii:
• Procedura de reorganizare judiciara dureaza trei ani
• Am incercat sa reesalonam creditul celor de la ANAF (datoriile Realitatea TV – n.r). Nu numai ca nu am reusit, dar functionam de mai multe luni cu conturile total blocate. Mai mult, managementul nu a reusit sa achite taxele la stat – pe salarii, TVA. Nu din rea-vointa, pur si simplu nu a mai putut face fata. Ne indreptam spre o situatie total ilegala, era haos
• M-am sfatuit cu avocatii si am ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda e sa activam aceasta procedura de insolventa
• Scopul este ca in maximum 3 ani de zile sa curatam toate problemele din trecut
• M-a sunat doamna Camelia Voiculescu si mi-a spus: Draga Elan, daca te pot ajuta cu absolut orice, daca ai echipamente sechestrate, daca ai orice fel de probleme, daca ai nevoie de echipamente de la noi, de continut de la noi, orice forma de ajutor, iti stau la dispozitie. Pentru mine, gestul acestei femei, al acestei adevarate doamne, care nu e nici prietena si nici asociata, arata ca in Romania putem sa ne concuram frumos, sa facem o concurenta loiala.
• Relatia mea cu Sebastian Ghita (managerul Realitatea TV) este exceptionala.
• Sebastian Ghita a facut tot ce a putut el mai bine pentru aceasta televiziune. La un moment dat mi-a spus: „Nu mai pot in acest ritm, trebuie sa facem ceva”.
• Cat priveste modul de a continua aceasta activitate, ne priveste strict pe noi doi (Elan Schwartzenberg si Sebastian Ghita n.r.). Dl. Ghita, in afara de a fi total de acord cu aceasta organizare judiciara, mi-a propus deja de 2-3 ori o varianta de parteneriat, pe care nu o exclud deloc. Poate este preferabil sa facem un parteneriat in actiuni si sa gasim pe altii, poate mai competenti, sa faca managementul propriu-zis
• Sint cel mai mare creditor al Realitatii. Eu stiu ca doresc ca acest trust sa mearga inainte si voi lua toate masurile legale de a merge inainte
• Un bun prieten, dl. Tiriac, m-a invatat sa nu abuzez niciodata de relatiile de prietenie. Drept pentru care am considerat penibil si pentru mine, si pentru dl. Blejnar – ca suntem prieteni de familie, de vanatoare, de peste zece ani – sa ma duc la el, sa-l trag de guler, sa ma rog: dl. Sorin, sunt prietenul tau Elan, deblocheaza-mi si mie conturile, fa ceva, ajuta-ma. Nu. Am aplicat pe cale legala, nu m-am intalnit niciodata cu dl. Blejnar pe aceasta tema.

Potrivit datelor afisate la Ministerul Finantelor, Realitatea Media a inregistrat, in 2010, o cifra de afaceri de 97,5 de milioane de lei, pierderi de 86,2 milioane de lei si datorii de 308,5 milioane de lei. In 2009, cand cifra de afaceri se ridica la 127 de milioane de lei, pierderile ajungeau la 165,5 milioane de lei, iar datoriile – la 258,6 milioane de lei. Numarul de salariati a scazut de la 1026 in 2009 la 796 in 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.