Recensamant – declararea CNP-ului nu este obligatorie

Recensamant – declararea CNP-ului nu este obligatorie

0 157

Declararea CNP-ului la recensamant nu este obligatorie, inregistrarea se poate face si fara el – INS
Persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune, a afirmat purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu, potrivit Mediafax.
„Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.
Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.
De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile „exceptionale” in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.
„Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri „, a declarat purtatorul de cuvant al INS.
Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie „ultimativa” la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde chetionarelor recenzorilor.
Pe de alta parte, vineri INS a publicat o precizare potrivit careia colectarea codului numeric personal (CNP) in procesul de recenzare a locuintelor si populatiei care a inceput joi, 20 octombrie, are baza legala, toate informatiile stranse vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat), iar la un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic.
Mai mult, a mai precizat institutia, recenzorii care nu respecta confidentialitatea datelor risca amenzi intre 2000-5000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.

Mai multi lideri PSD au cerut joi populatiei sa nu isi divulge Codul Numeric Personal in cadrul raspunsurilor la intrebarile recenzorilor, acestia acuzand PDL ca, prin solicitarea „ilegala” a CNP, ar urmari sa isi faca o baza de date pentru a frauda alegerile.
Senatorul PSD Georgica Severin a precizat ca CNP-ul poate fi solicitat doar de catre autoritatile abilitate si in niciun caz de catre recenzori, care comit o ilegalitate daca pun intrebari legate de acesta.
Fostul premier PSD Adrian Nastase a scris pe blogul sau ca „puterea pedelista nu rateaza nimic, reusind si de aceasta data sa deturneze semnificatia celei mai importante masuratori statistice a populatiei intr-un instrument de furt al identitatii si frauda electorala prin impunerea declararii Codul Numeric Personal”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.