Recesamantul animalelor salbatice in judetul Brasov
Acest recensamant este nu atat un obicei sau o excursie vanatoreasca , ci mai mult o necesitate pentru a se sti ce avem pe langa casa. Si asta pentru a pastra un echilibru si a nu permite unor salbaticiuni sa se inmulteasca excesiv si in detrimentul altora, pe care le poate face sa dispara.
Pentru ca numaratoarea sa fie una mai usoara si asa cum se procedeaza de ani de zile de vanatori, acestia au amplasat, impreuna cu lucratorii silvici – silvicultorii ii ajuta si la recensamantul propriu-zis – au amplasat observatoare in zonele in care se hranesc ursii, plasand alimente aduse de padurari. Acelasi lucru s-a petrecut si in privinta celorlalte animale salbatice, mai ales a carnivorelor, cum ar fi rasii, jderii, vulpile, lupii etc.
„Dupa studiul Institutului de Cercetari ar trebui sa fie in jurul a 130 de exemplare de ursi pentru fondurile noastre. Avem aproape dublu, 220 de exemplare evaluate”, a declarat Vlad Blaj Voinescu, responsabil cu vanatoarea la Directia Silvica Brasov.
Vanatorii de la Directia Silvica din Brasov urmaresc indeaproape evolutia tuturor speciilor de animale salbatice din judet. O parte dintre ele vor fi lasate liber la vanat, cand acestea s-au inmultit prea mult (cum ar fi ursii), la altele punandu-se interdictie.
La sfarsitul acestei luni, Directia Silvica Brasov va incepe evaluarea de primavara a caprelor negre, lucru foarte dificil, avand in vedere pe unde traiesc acestea, cat de sprintare sunt, dar in acelasi timp si cat de sperioase. Dar, cu putina stradanie, iubitorii de natura si munte vor reusi, ca intotdeauna, si recensamantul caprelor negre.
Dan Bota