Reciclarea plasticului prin sistemul BUY-BACK
Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor si produselor vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi, reducand astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor. Reciclarea ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Conceptul de reciclare nu este unul nou, dovezi de reciclare existand din anul 400 i.Hr., cand cenusa, uneltele agricole stricate si obiectele ceramice erau reciclate. Obiceiul a continuat si in perioada preindustriala cand materiale precum metalul si bronzul erau colectate si topite pentru crearea de obiecte noi.
Pentru ca programele de reciclare sa functioneze este nevoie de trei “ingrediente” legislative principale: colectarea obligatorie a deseurilor, remuneratie pentru returnarea produselor folosite si interzicerea aruncarii materialelor nereciclabile (ex: substante chimice, baterii). Fiecare dintre aceste masuri functioneaza in mare masura, in functie de cuantumul amenzilor si recompenselor.
Plasticul este practic deseul cel mai problematic la ora actuala din lume. Romania se confrunta cu aceasta problema a miilor de pet-uri aruncate peste tot vezi cu ochii.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, vrea sa introduca in Romania o masinarie de mici dimensiuni care, in doar 20 de secunde, transforma PET-ul intr-un disc. Un astfel de aparat care preseaza ambalajul de plastic in doar 20 de secunde costa 50 de euro.
Lipsa reciclatorilor de pe piata este insa veriga slaba a sistemului. Educatia precara a romanilor este un alt impediment care face ca sistemul sa nu functioneze la noi, dar sa dea rezultate in alte tari din Vest. Pentru un kilogram de plastic colectat se primesc la noi 0,35 de lei, pe cand, in Germania, spre exemplu, un PET reciclat aduce 0,25 euro.
Acest sistem, numit „buy-back”, functioneaza in marile lanturi de magazine alimentare unde exista la intrare automate unde se predau sticlele goale si se emite un bon cu o suma care se scade, la casa de marcat, din valoarea cumparaturilor facute.
In acest mod, oamenii sunt motivati sa mearga cu sacosa de PET-uri la magazin.
Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a inregistrat la Camera Deputatilor o propunere legislativa prin care promova ideea de „buy-back” pentru PET-uri. Iulian Iancu spunea ca a initiat acest proiect „dintr-un gest disperat, vazand gramezi de PET-uri si de cutii de bere pe lacuri si in jurul localitatilor”.
Sa speram ca aceasta idee se va pune in practica si la noi.