Recomandari rutiere de sarbatori
Politia Rutiera a adresat, participantilor la trafic, cateva recomandari pentru a preveni eventualele neplaceri cauzate de traficul aglomerat, determinat de apropierea sarbatorilor de iarna.
Prin intermediul unui comunicat de presa, politistii atrag atentia soferilor sa nu patrunda in intersectie daca nu o pot traversa, din cauza aglomeratiei, sa nu depaseasca masinile oprite la semafor, sa nu claxoneze inutil si sa respecte semnalele agentilor de politie rutiera.
Totodata, soferilor li se recomanda sa nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public, sa nu opreasca autoturismul in locurile unde acest lucru este interzis si sa aleaga trasee ocolitoare pentru a ajunge la destinatie, evitand arterele cunoscute de regula ca aglomerate. Spre exemplificare, in top, se situiaza zona centrala a Capitalei si DN1, pe valea Prahovei pana la Brasov.
Politia Rutiera a anuntat ca, in aceasta perioada, agentii de circulatie se vor ocupa cu preponderenta de fluidizarea traficului, iar sistemele de supraveghere video, instalate pe echipaje, vor fi folosite pentru inregistrarea celor care, incalcand prevederile legale, ingreuneaza sau blocheaza desfasurarea acestuia.
Aceasta ultima fraza nu trebuie interpretata ca fiind o promisiune ca nu vor functiona radarele sau ca vor fi mai indulgentele “aparatele” de urmarire a vitezei.
Obligatiile politistului rutier
Noul Cod rutier aduce obligatii, garantate prin sanctiuni tot mai mari, pentru soferi, aceasta si pentru imensa indisciplina de pe soselele patriei total neadecvate numarului imens de autovehicole.
Sa vedem de partea cealalta, ce drepturi are omul de volan fata in fata cu politistul? Cum se poate apara el de eventuale abuzuri?
Una dintre principalele obligatii ale politistului este sa se implice in necazurile din trafic. Teoretic, cel putin, pentru ca de multe ori are treburi mai presante. In politie sta la loc de cinste principiul exemplul personal.
Conform noului Cod rutier soferii sunt penalizati daca nu poarta centura de siguranta, daca vorbesc la telefonul mobil, sau daca intorc pe linia continuua. La acestea se mai adauga si faptul ca politistii pot fi sanctionati de colegii lor, desigur daca nu poarta centura de siguranta. Portita de scapare este insa sigura: in misiune merge si fara centura.
In relatia cu soferul, politistul ar trebui sa respecte reguli clare.
In primul rand sa fie respectuos, politicos, trebuie sa-i explice soferului ce a gresit si cum va fi sanctionat. Mai mult, fisa postului il obliga pe politist sa ajute masina oprita sa reintre in trafic. Daca greselile soferilor sunt imediat sanctionate, pentru politisti sansele de scapare sunt mult mai mari.
Ramanem in continuare tributari unei vechi “cutume” – in general, cuvantul lui, al politistului, impotriva cuvantului celui care-l reclama, are si greutate si prioritate. Arareori soferul are vreo sansa sa demonstreze ca a fost victima unui abuz.
Recomandari politisului rutier
Noul cod rutier aduce si cateva recomandari si obligatii oamenilor in uniforma.
- Politistul trebuie sa se deplaseze pana in dreptul usii conducatorului auto, pastrand o distanta suficienta pentru a nu fi lovit cu portiera in cazul deschiderii bruste a acesteia,
- Se va adresa cu formula: „Buna (dimineata, ziua, seara), gradul profesional, numele si unitatea de politie din care face parte),
- Solicita pe un ton politicos, dar ferm, sa i se inmaneze documentele pentru control,
- Comunica conducatorului auto motivul opririi, abaterea comisa si sanctiunea prevazuta de lege,
- Solicita conducatorului auto sa ramana in autovehicul,
- Restituie, la finalizarea controlului, documentele conducatorului (mai putin cele retinute odata cu constatarea abaterii),
- Ii acorda soferului explicatiile necesare privind situatia creata, modul de solutionare, termenul de folosirea a cailor de atac impotriva documentelor intocmite.
- actioneaza si ia masuri de a permite reintrarea in siguranta a autovehiculului in trafic.
Vlad T.