Rectificare bugetara – minus 6 miliarde lei !

Rectificare bugetara – minus 6 miliarde lei !

0 220

Prima rectificare a Guvernului Boc este o premiera in istoria recenta a puterii de la Bucuresti, va fi o rectificare negativa. Guvernul va rectifica bugetul pe 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI, de 4,6% din PIB, urmand sa reduca cheltuielile bugetului general consolidat cu circa 6 miliarde lei, au declarat vineri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
Potrivit celor doua anexe ale ordonantei de urgenta ce urmeaza a intra in dezbaterea Executivului, cheltuielile totale ale bugetului – ce includ si bugetele locale si cele de asigurari – vor fi diminuate cu circa 6 miliarde lei, potrivit calculelor actuale ale Finantelor.
Astfel, prima rectificare bugetara din acest an, care va lua in calcul cifrele convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, ar urma sa diminueze cheltuielile din bugetul de stat cu 3,99 miliarde lei, bugetul asigurarilor sociale cu aproape 1,5 miliarde lei si cheltuielile de mediu cu circa 670 milioane lei.
Deficitul bugetar este prevazut sa se dubleze in cifre absolute – de la 11,8 miliarde lei (2% din PIB-ul de 579 miliarde lei), in bugetul actual, la aproximativ 24 miliarde lei (4,6% din PIB-ul revizuit la 531 miliarde lei), astfel incat si cheltuielile cu dobanzile vor creste.
Totodata, in Ordonanta de Urgenta ar putea fi prevazuta obligatia principalilor ordonatori de credite de a prezenta lunar cheltuielile facute in acest an, au precizat sursele guvernamentale.
Surse guvernamentale declarau, marti, pentru NewsIn, ca primele calcule facute dupa noua prognoza de crestere economica indica incasari la buget mai mici cu aproximativ 20 miliarde lei fata de nivelul din bugetul actual – adica de circa 173 miliarde lei, in loc de 193 miliarde lei.
Miercuri, Ministrul Finantelor a declarat ca trebuie redus deficitul bugetar cu 1,1 puncte procentuale pana la nivelul de 4,6% din PIB, ceea ce presupune reducerea cheltuielilor bugetare primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor cu 0,25% din PIB.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.