„Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului: curtea Bisericii Negre”

„Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului: curtea Bisericii Negre”

0 1193

Tot in curtea Bisericii Negre au fost descoperite si peste 1400 de morminte si mii de obiecte arheologice care ilustreaza trecutul medieval al Brasovului. Rezultatele au adus date noi despre istoria orasului, despre civilizatia minoritatii germane si a Transilvaniei medievale

Impresionantele descoperiri arheologice din 2012 si 2013 din Piafa Sfatului au fost prinse in volumul „Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului: curtea Bisericii Negre”. Municipalitatea intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru reabilitarea curtii monumentului din centrul istoric, considerat inima comunitatii brasovene.
In urma unui concurs de proiect initiat de Primarie, in 2011 in curtea Bisericii Negre au inceput ample cercetari arheologice. Sapaturile desfasurate mai bine de 13 luni au dezvaluit inceputurile orasului in curtea Liceului Honterus: primele locuinte construite din pamant si lut din jurul anului 1200, urmate apoi, in secolul al XIII-lea, de cladiri din piatra si mortar. Locuintele au apartinut probabil primelor asezari de sasi. Tot in curtea Bisericii Negre au fost descoperite si peste 1400 de morminte si mii de obiecte arheologice care ilustreza trecutul medieval al Brasovului. Rezultatele au adus date noi despre istoria orasului, despre civilizatia minoritatii germane si a Transilvaniei medievale.
Cu sprijinul Primariei, toate informatiile aparute in urma cercetarilor arheologice au fost publicate intr-o brosura, dar si in volumul „Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului: Curtea Bisericii Negre”.
In actualul centru istoric al orasului s-au gasit obiecte din epoca romana dar si vestigii dacice, pe ruinele orasului fondat cu putin inainte de anul 1200.biserica neagra sapaturi1
Pentru restaurarea curtii Bisericii Negre, autoritatile locale vor sa acceseze fonduri europene. Suma aferenta solutiei tehnice stabilita in 2013 la aproximativ 2,5 milioane de euro va fi cel mai probabil modificata. Potrivit viceprimarului Adina Durbaca, municipalitatea are sperante mari ca pe ghidul de finantare pe fonduri europene care se va derula in perioada 2016-2020, pe programul oprational regional va atrage fonduri nerambursabile.
Volumul „Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului“ a fost tiparit de Asociatia Culturala Hieronymus, in parteneriat cu Primaria Municipiului Brasov si Biserica Evangheliga Brasov. Brosura va fi pusa la dispozitia elevilor brasoveni dar si a turistilor iar volumul va ajunge in biblioteci din toata tara dar este pus si la vanzare. Pentru realizarea brosurii si a volumului Primaria a alocat peste 36.000 lei prin Ghidul de finantare a evenimentelor culturale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.