Reducerea cofinantarii pentru statii de epurare si canalizare

Reducerea cofinantarii pentru statii de epurare si canalizare

0 243

Iata o veste buna in plina criza Ministerul Mediului si Padurilor a anuntat s-a a decis reducerea de la 10 la suta la 5 la suta a cofinantarii pe care care trebuie sa o plateasca beneficiarii proiectelor de investitii in canalizare si statii de epurare. Stirea a venit de la chiar de la ministru dupa ce la o intalnire cu primarii din judetul Olt acestia s-au plans de insuficienta fondurilor pentru a asigura cofinantarea unor proiecte de apa si canalizare. El a mentionat ca primariile pot accesa din octombrie fonduri pentru introducerea retelelor de apa si canalizare. „Din Fondul de Mediu demaram in octombrie pentru o suta milioane lei pentru toti primarii care vor sa acceseze fonduri de mediu pentru introducerea apei”, a anuntat Laszlo Borbely.
Borbely a vorbit si despre Programul Operational Sectorial pentru Mediu, program in cadrul caruia in judetul Olt au fost aprobate doua proiecte in valoare totala de 100 milioane euro. Este vorba de un proiect pentru un depozit ecologic regional de deseuri si un altul pentru modernizarea statiilor de epurare, a apei, a retelelor de distributie a apei si canalizare din sase localitati, printre care si Slatina. Pentru aceste proiecte a fost acordata deja suma necesara prefinantarii, care se ridica la circa 30 milioane euro.
Potrivit ministrului, in judetul Olt s-a intarziat accesarea fondurilor pentru depozitul de deseuri si Slatina are de trei ani o groapa de gunoi ce trebuia inchisa in 2007, dar functioneaza inca si autoritatile locale se judeca pentru a nu o inchide. El considera ca solutia cea mai proasta in astfel de situatii este functionarea ilegala a unor depozite de deseuri pe care Romania s-a angajat sa le inchida, iar in cazul Slatinei este in primul rand responsabilitatea primariei Slatina sa inchida aceasta groapa de gunoi”.
Laszlo Borbely a mai spus ca pana la sfarsitul anului UE si-ar putea da acordul pentru finantarea construirii unui depozit ecologic de deseuri in judetul Olt si a sugerat Primariei Slatina sa realizeze un depozit temporar ca sa poata inchide actuala groapa de gunoi a orasului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.