Reducerea emisiilor de CO2

Reducerea emisiilor de CO2

0 129

Peste 500 de primari europeni se vor angaja marti sa micsoreze emisiile de CO2 cu peste 20% pana in 2020. Aderand la Pactul primarilor, edilii se obliga sa economiseasca energia, sa promoveze energia din surse regenerabile si sa-si sensibilizeze cetatenii fata de problema energiei.
Noii aderenti isi vor pune semnaturile pe declaratie in prezenta presedintelui Comisiei UE, José Manuel Barroso, si a premierului spaniol, José Luis Rodríguez Zapatero. Pactul primarilor este o initiativa a Comisiei sprijinita de Parlamentul European si de Comitetul Regiunilor.
„Pactul primarilor a devenit un element cheie al politicii UE in domeniul energiei sustenabile. Regiunile si orasele demonstreaza ca atenuarea schimbarilor climatice reprezinta una din cele mai bune strategii de redresare economica. Investind in reducerea emisiilor de CO2 si in eficienta energetica, se creeaza locuri de munca aparte care, prin natura lor, nu pot fi delocalizate”, a afirmat comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger.
La ceremonia gazduita de Parlamentul European, peste 500 de primari vor semna declaratia prin care se angajeaza sa analizeze ce cantitati de CO2 emit orasele lor, sa spuna cum intentioneaza sa le reduca si sa-si evalueze actiunile. Ei isi iau totodata angajamentul de a-si sensibiliza cetatenii fata de aceste imperative si de a face schimb de bune practici. Orasul Heidelberg, de exemplu, a redus emisiile de CO2 din cladirile publice cu aproape 40% cu ajutorul statiilor de monitorizare a energiei si al „echipelor energiei” din scolile orasului. Riga genereaza energie electrica folosind gazul metan produs de groapa de gunoi municipala, iar Antwerp a reamenajat un fost depozit industrial, ransformandu-l intr-un model de cladire sustenabila si in centru de demonstratie pentru cetateni.Autoritatilor locale le revine un rol crucial in atenuarea schimbarilor climatice. Peste jumatate din emisiile de gaze cu efect de sera sunt produse in si de orase. In orase, locuieste si munceste 80% din populatie si tot aici se consuma pana la 80% din totalul energiei.
Context
Pactul primarilor este o conferinta anuala initiata de Comisia Europeana in 2009. Cu cei peste 500 de primari care se alatura anul acesta, numarul semnatarilor se ridica la peste 1 600 de edili din 36 de tari reprezentand 120 de milioane de cetateni.
Comisia Europeana sprijina initiativa prin organizarea conferintei, prin promovarea celor mai bune practici pe site-ul web si ajutand autoritatile locale sa-si finanteze initiativele energetice prin intermediul unor programe ca ELENA care, in 2010, ofera fonduri in valoare de 15 milioane de euro.
Informatii suplimentare despre Pactul primarilor si despre ceremonie aici.
Primarii din Romania care au semnat declaratia:
• Craiova
• Giurgiu
• Avrig
• Bistrita
• Rm. Valcea
• Vaslui

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.