Reduceri de personal in sectorul bugetar
Guvernul intentioneaza reducerea peronalului din administratia publica centrala – ministere si agentii guvernamentale. Se va incepe cu posturile neocupate, cu cei aflati in preajma pensionarii, apoi cu cei ineficienti, totalul fiind 20%.
Reprezentantii ambelor partide formand coalitia sunt de acord ca: „Cele mai aprinse discutii din sedinta de miercuri seara a coalitiei au vizat reducerea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar, intrucat niciun ministru nu este dispus sa anunte ca urmeaza disponibilizari.”
Bun, dar ce e aia: nu este dispus? Daca ministrul isi merita numirea si isi cunoaste meseria si e sigur pe menirea sa, este simplu: sta 30 de zile, de acum incolo, isi testeaza oamenii, vede care este incompetent, care arde gazul privindu-si tot timpul mainile, care are mai multe evenimente deosebite in familie decat la serviciu, trage apoi linie, incuie nepotismul intr-o debara si disponibilizeaza pleava la tomberonul reciclarii. De ce atata blandete fata de incompetenta, lene, fustita cu rezonanta magnetica si alte genuri de p.c.r.? Trebuie sa se ia pilda din sectorul privat, unde, daca tot calci bec dupa bec, esti trimis, fara multe discutii, sa mai pagubesti si pe altii. Ce, Occidentul s-a vazut mare pe cai umbland cu manusi?
In continuare se mai spune: „Executivul este insa nevoit sa reduca cu aproape 20% personalul angajat la stat pentru a putea majora salariile bugetarilor, astfel incat sa nu fie afectata tinta de deficit bugetar de 2% din PIB.”
Mai clar si mai direct s-a exprimat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, care considera ca Ministerul Agriculturii are prea multi angajati, iar unii au salarii foarte mari. In acest timp agricultura in Romania este la pamant.
„In minister sunt 600 de angajati. Sunt birouri intregi care se ocupa de un singur produs. Ce produc aceste birouri, dincolo de faptul ca fac prezenta la minister?”
Iar in context, Ilie Sarbu pune la indoiala competenta multora dintre angajati. Prin aceasta atitudine, se pare ca Ilie Sarbu doreste sa se rupa de orice spirit de gasca, insa nu se stie daca va avea spor.
Asa ar trebui sa vada lucrurile si ceilalti ministri. Dar oare ii tin balamalele, sunt ei indeajuns de competenti ca sa nu dea afara pe specialisti, confundandu-i cu nevolnicii? O intrebare la care este greu de raspuns, privind cameleonul politic!
Dan Bota