Referendum o data la trei luni

Referendum o data la trei luni

0 665

Revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni se consuma intre „o victorie fara glorie” – cum a calificat-o cu voce sugrumata de oftica Mircea Geoana, si „o victorie orbitoare”, cum suna panegiricul inchinat fostului suspendat de unul dintre ziaristii sai de casa de la un ziar national. Euforia de-o parte si disperarea de cealalta sunt prea vii pentru a aprecia adevaratul impact al momentului. Indiferent care este semnificatia reala a intoarcerii lui Basescu la sefia statului, efectul readucerii sale prin plebiscit in fruntea tarii se masoara acum in ograzile politice.


Cea mai mare jale pare sa fie la penelisti. Atat de intens este gustul infrangerii incat vicele Ludovic Orban a propus iesirea PNL de la guvernare si trecerea in opozitie, cu sacrificarea definita a marionetei Tariceanu. Premierul isi va scranti gatul mai tare decat si-a frant mainile la cursa pentru Cotroceni a singuraticului Traian Basescu, pe care a urmarit-o mai concentrat decat asista participarile pustanului sau la intrecerile de carting. Propunerea lui Orban nu este inghitita bine in teritoriu, unde strategiile de convietuire cu fostii parteneri pedisti se impletesc prea strans cu afacerile comune sa poata fi rupte dintr-un acces de turnare a cenusii in cap si mimare a decentei politice.


Chiar si mai moliceanu decat scaunul primului ministru a devenit doar cel pe care sta Geoana in fruntea PSD. Monolitul partidului ce detinea pana ieri formula optima de intarire a betonului ideologic in orice conditii meteopolitice este sfasiat de fisuri. Marile figuri ale social-democratiei n-au aparut in spatele Prostanacului la instantaneul de grup, mai mult negru decat alb, de dupa anuntarea rezultatelor la referendum. Marii combinatori ai partidului l-au lasat pe Geona sa administreze singur esecul debarcarii lui Basescu, pe care s-a muncit vreme de cateva luni s-o argumenteze in fel si chip.


Marko Bella este nevoit sa constate pentru a nu mai stie nici el cata oara ca intre liderii UDMR si comunitatea maghiara „nu mai exista comunicare”, dupa ce conlocuitorii au votat altfel decat cum le-a indicat partidul-opuka. Un exemplu clar ca nu intotdeauna comuniunea de limba asigura si comunicarea.


Sincer, nu cred ca patosul imputarilor tardiv este atat de autentic pe cat doreste sa para. De unde atata panica la varfurile celor cinci partide coalizate pentru suspendarea lui Basescu dupa anuntarea rezultatelor? Astia chiar credeau ca urnele le vor da dreptate si ca vor exploata in favoarea lor singura arma ce mai ramasese la indemana suspendatului, aceea de a recurge la popor? Un exercitiu de psihologie elementara le-ar fi spus ca alegatorul, inainte de a se simti cetatean responsabil cu drept de vot, se va simti magulit pentru ca este consultat in ceva, fie si in chestiunea suspendarii, in plina ignorare a lui de catre Guvern in particular si clasa politica in general. E drept, pe de alta parte, ca alegatorii care s-au lasat flatati de interesul subit al politicii pentru votul lor sunt doar jumatate dintre posibilii votanti ai Romaniei, dar procentul de 44,04% este probabil tot ce se poate scoate de la o populatie devenita apatica.


Printr-o ironie care ii este favorabila, Basescu va fi, se pare, scutit de efortul de a trece la negocieri cu adversarii. Pentru simplul motiv ca ultimii vor fi foarte ocupati ca negocieze in sanul propriilor partide strategii de actiune sau supravietuiri politice. Daca degringolada pe cale a se instala in partidele ce i-au stat impotriva nu se limpezeste in scurt timp, presedintele reales va putea declara ranjind ca el ar vrea sa parlamenteze, dar n-are cu cine discuta.


Ca sa nu-si piarda exercitiul conversatiei in lipsa infiintarii rapide la Cotroceni a unor parteneri de discutii, Basescu si-a dat intalnire cu poporul o data la trei luni, in Piata Universitatii, sa stea la taclale despre soarta tarii. Cu instinctul sau de navigator incercat, marinarul simte ca-l mai pasc vreo doua-trei refendumuri pana la sfarsitul anului si vrea sa mai scuteasca din banii propriului grup de interese pentru campanie electorala?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.