Referendumul privind autonomia condamnat de autoritatile romane

Referendumul privind autonomia condamnat de autoritatile romane

0 263

Asa cum era de asteptat Referendumul pentru autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc, organizat de catre Consiliul National Secuiesc, a starnit un val de ?reactii din partea autoritatilor statului, a clasei politice si a presei.


Vom cita o parte din declaratiile facute in prima zi dupa comunicarea primelor date asupra actiunii.


Presedintele Traian Basescu: CNS incalca prevederile Constitutiei si actiunea este ilegala.
”Se afirma ca ar fi o masura de testare a dorintelor populatiei. Pot sa va spun ca atata timp cat va ramane doar o testare se poate considera ca e ceea ce se afirma. Dar cand cei care azi fac teste – nu intelegem foarte bine ce testeaza domniile lor cu rabdarea statului roman – vor incerca sa valorifice rezultatele acestui asa-zis test, asa-zis referendum, ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile Romaniei. Iar responsabilitatea va apartine celor care in momentul de fata realizeaza un act neconstitutional pe teritoriul unui stat national, unitar si indivizibil. Si nu uitati un lucru foarte important: un stat suveran”, a avertizat Traian Basescu.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Partidului National Liberal, a aratat ca referendumul organizat de CNS incepe sa ia forma unei „provocari” si este extrem de periculos deoarece contravine ordinii constitutionale.
„Este o actiune care contravine ordinii constitutionale din Romania. Nu putem fi de acord cu autonomia pe criterii etnice si aceasta incercare de organizare a unei actiuni sub forma unui referendum informal sau a unui sondaj mi se pare ca merge foarte departe, capata forma unei provocari. Mi se pare extrem de periculos sa se incerce un astfel de demers”, a afirmat premierul.



Ludovic Orban, vicepresedintele PNL, considera grav faptul ca „initiatorii au manipulat cetatenii romani de etnie maghiara determinandu-i, in necunostinta de cauza, sa participe la un demers contrar prevederilor legale”.
„Liderii Consiliului National Secuiesc trebuie sa inteleaga ca Romania este un stat national si unitar, iar singura forma legala si constitutionala de autonomie din tara noastra este si va ramane autonomia comunitatilor locale, ca urmare a procesului de descentralizare administrativa”, a subliniat Ludovic Orban.

Liderului Partidului Democrat, Emil Boc, ?Referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc trece pragul demersului civic si intra in domeniul politic si chiar al penalului,
„In acest moment, demersul civic capata conotatii de incitare la separatism teritorial”, a declarat presedintele PD, care a subliniat ca autoritatile, in special parchetul si justitia, trebuie sa-si faca datoria.

Partidul Social Democrat considera ca referendumul este anti-constitutional si vizeaza enclavizarea Romaniei. Referendumul ar fi astfel organizat pentru a atrage atentia organismelor internationale asupra acestuia, intr-un moment in care exista o situatie conflictuala in regiunea Kosovo, potrivit purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.
„Initiativa de organizare a unui referendum in cele trei judete are loc in afara Constitutiei Romaniei. Noi nu acreditam de facto acest demers, iar autoritatile statului si guvernul ar trebui sa aiba o reactie ferma in acest sens. De asemenea, ne asteptam ca, atunci cand presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului, sa se refere in mesajul sau si la etapele succesive de enclavizare a Romaniei”, a spus Diaconescu.

Partidul Romania Mare i-a solicitat presedintelui tarii sa vina in Parlament cu un mesaj referitor la actiunile care vizeaza organizarea referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc.
Senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar, a atras atentia, ca prin organizarea referendumului organizatiile maghiare incalca legea fundamentala a tarii, precum si Codul Penal. Funar este nemultumit si de faptul ca organizatiile politico-civice maghiare care au initiat referendumul sunt sustinute indirect de UDMR, care este partener la guvernare, prin primarii din localitatile din Harghita, Mures si Covasna. De altfel, senatorul a cerut eliminarea acestei formatiuni din guvern si interzicerea referendumului.

UDMR nu sustine referendumul organizat in Tinutul Secuiesc, dar se declara de acord cu dezideratul autonomiei teritoriale. ”Noi nu am fost de acord cu acest referendum din mai multe motive. In Romania legea referendumului nu face posibil un referendum privind autonomia locala. Nu exista cadru legal pentru a organiza un asemenea referendum. Actiunea inceputa sambata nu este un referendum, ci un sondaj al opiniei publice, care nu are consecinta juridica sau politica. UDMR nu sustine aceasta initiativa”, a declarat Marko Bela.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.