Reforma care nu se mai termina: Descentralizarea …centralizarii!

Reforma care nu se mai termina:
Descentralizarea …centralizarii!

0 228

Reforma care nu se mai termina, reforma care continua spre disperarea noastra a tuturor. Primul-ministru Emil Boc a anuntat sambata, ca Executivul intentioneaza promovarea in curand, a unui pachet de legi privind descentralizarea in:
• educatie,
• sanatate,
• politia locala.
„Sunt trei componente care vor da putere comunitatii locale, sunt trei domenii care vor da posibilitatea acesteia sa aiba un important cuvant de spus”, a precizat premierul.

Descentralizare in educatie
Emil Boc a subliniat, in acelasi context al preocuparilor sale pentru descentralizare, faptul ca a observat „din ce in ce mai mult o adancire a prapastiei intre cerintele comunitatii locale si cerintele pe care guvernele le-au impus scolilor”.
„Observ ca exista tot mai putine scoli profesionale care raspund nevoilor de dezvoltare ale comunitatilor locale, observ ca 80% dintre absolventii de invatamant superior lucreaza in alte domenii decat cele pentru care s-au pregatit”, a explicat premierul, pledand de asemenea, pentru revitalizarea invatamantului profesional si precizand ca din cele 1.100 de astfel de institutii de invatamant existente in anii 90, in prezent, mai sunt circa 200. „Aceste meserii sunt considerate neimportante de sistemul educational, dar piata economica le cere”:, a mai afirmat premierul. O fi sesizat Emil Boc lipsa unei corelari reale a „Planului de pregatire” cu nevoia reala de absolventi in „Piata muncii”? Nu ne indoim. A fost primar si a vazut multe. Il asteptam „sa prinda” reglementari clare in lege, corelarea eficienta cu nevoia pietei si implicarea reala a factorilor de decizie (inspectorate scolare, primarii, consilii locale si judetene etc.) alaturi de cei informali (de exemplu Camera de Comert sau asociatiile profesionale).
Emil Boc a mai spus ca primariile trebuie sa aiba „un cuvant sporit” in managementul institutiilor scolare, deoarece ele aloca bani bunei lor functionari. Deocamdata primarii se implica doar pentru reparatii si zugraveli si evident in rezolvarea clientelei politice in raport cu scoala.
Seful Executivului a subliniat, insa ca eficienta demersurilor intreprinse de Guvern in privinta descentralizarii „depinde de modul in care, la nivel local, aceste masuri se vor implementa rapid si in colaborarea factorilor autorizati”.

Descentralizare in sanatate
In interventia preluata de agentiile de presa premierul Boc nu s-a referit si nu a dat detalii despre ce are de gand sa faca in acest domeniu. Descentralizarea in sanatate nu este suficienta, fiind nevoie si de alte masuri pentru a eficientiza sistemul si pentru a stopa dezastrul in care s-a intrat. De la trecerea spitalelor in proprietatea consiliilor locale sau a celor judetene nu s-a mai reformat mai nimic in sanatate. Raspunderea primarului si a consiliului local fata de problemele de sanatate trebuie sa devina o realitate. Sa nu mai limitam implicarea acestora doar la reparatii si numirea unor sefi din zona clientelei politice. Sa nu ne mai facem ca nu vedem la ce jaf este supus sistemul, de sus si pana jos, de la livrarile de medicamente sau consumabile, pana la angajarile sau internarile pe sprinceana. Trebuiesc scoase elementele private (cabinete, instalatii, laboratoare etc.) din spitalele publice. Sa oprim „vanzarea” (6.000 euro de om!!!)cetatenilor intre medicii de familie, fara minimul bun simt ca acestia sa fie macar informati! Totul trebuie asezat in zona de eficienta, pentru oprirea risipei si a jafului, pentru trecerea la o asistenta medicala de calitate. Este bine si speram sa nu mai testam alte variante cu iz autohton sau personal (cotrocenist) sa nu mai inventam de fiecare data „roata”. Sunt multe sisteme in Europa care functioneaza, care protejeaza cu adevarat cetateanul, care nu risipesc resursele si mai ales, care salveaza vieti. Nu trebuie decat sa vrem sa le aplicam!

Politia comunitara
Concretizand intentia Guvernului, premierul Emil Boc s-a referit la domeniile politiei comunitare si educatiei, mentionand mai intai faptul ca „actualul cadru legislativ pozitioneaza in cadre diferite” consiliul local, primaria si serviciul politiei rutiere, „desi acestea ar trebui sa se afle la aceeasi masa”, pentru a asigura „coerenta de zi cu zi intr-un oras”.
Sa-i spunem premierului Emil Boc ca nu doar zona de „circulatie” trebuie asezata coerent la nivelul comunitatii locale? Si celelalte aspecte care-i fac sa se calce pe „bataturi” unii pe altii, politistii de la „nationala” cu cei de la „locala”. Ca trebuiesc stopate tendintele de „expansiune” a politiei locale? Sunt cazuri in Judetul Brasov in care politia locala a fost extinsa si pe arealul altor localitati, facand ca autoritatea unor primari (tendinta ce se impune mai bine reglementata) sa se extinda si asupra altor locuitori decat cei care l-au ales. Aceste tendinte se resimt si in acele zone asa zis metropolitane.
Poate ca in noua lege vor fi rezolvate si problemele legate de ATOP (Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica) prin trecerea reala, nu mimata ca astazi, sub controlul populatiei. Apropo! Acest ATOP ar trebui sa functioneze si la nivelul localitatilor, nu numai al judetelor.
Boc are dreptate: „Atat de mult s-a vorbit despre acest proces, incat cetateanul nu mai are incredere ca se mai poate intampla ceva. Nu cred ca a fost vreun demnitar numit in orice pozitie ministeriala sau locala care sa nu vorbeasca despre descentralizare in ultimii 10 ani” sau 15 ani sau de la Revolutie, adaugam noi.
Seful Executivului considera ca descentralizarea va influenta in bine viata romanilor, dar pentru aceasta ar trebui depasita inertia declaratiilor.
El insa se contrazice, inclusiv cu ultimele masuri ce au fost prinse in Legea Bugetului pentru 2009.
Desigur descentralizarea este necesara, este poate singura varianta viabila de gestiune superioara a resurselor. Mai trebuie doar aplicarea cu buna credinta si rapid avand la baza „principiul subsidiaritatii, existent in UE, care solicita autoritatilor ca decizia sa fie luata de forurile cele mai apropiate de cetatean” a comentat Emil Boc, aratandu-ne ca se pricepe la vorbe. Sa-i vedem insa faptele!

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.