Reforma Justitiei, prea departe de Romania si Bulgaria
Comisia Europeana a criticat, miercuri, intr-o nota moderata, Romania si Bulgaria pentru neindeplinirea conditionalitatilor privind reforma justitiei, insa a remarcat ca exista un anume avant de reforma in ambele state la nivel tehnic si nu sunt indeplinite conditiile pentru invocarea clauzei de salvgardare la adresa celor doua tari.
Comisia a facut 16 recomandari pentru Romania si 21 pentru Bulgaria.
Potrivit raportului privind reforma justitiei din Romania, prezentat miercuri la Bruxelles de Comisia Europeana, mecanismul de cooperare si verificare (MCV), instituit la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va fi mentinut si dupa anul 2009.
Executivul UE considera ca toate conditionalitatile (benchmarks) sunt interconectate.
De aceea, Comisia nu are in vedere inlaturarea conditionalitatilor una cate una, ci vizeaza mai degraba sa conlucreze cu Romania pentru incetarea MCV in ansamblul sau. CE va face o noua evaluare a progreselor in reforma justitiei din Romania in vara anului 2010.
Raportul nu face absolut nicio mentiune referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen. De asemenea, nu exista nicio mentiune legata de o eventuala legatura intre MCV si alte procese in care este implicata tara noastra, precum aderarea la zona euro, pe care Romania o vizeaza pentru anul 2011.
Raportul, care a fost prezentat de Johannes Laitenberger, purtator de cuvant al CE, nu face absolut nicio mentiune referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen. De asemenea, nu exista nicio mentiune legata de o eventuala legatura intre MCV si alte procese in care este implicata tara noastra, precum aderarea la zona euro, pe care Romania o vizeaza pentru anul 2011.
”Comisia considera ca toate obiectivele de referinta sunt strans legate intre ele. In dialogul sau cu Romania, au fost prezentate numeroase dovezi privind faptul ca inregistrarea de progrese in privinta unui obiectiv de referinta contribuie la obtinerea de progrese si in ceea ce priveste alte obiective de referinta. Scopul MCV nu este de a stabili o lista de verificare, ci de a dezvolta un sistem judiciar independent si stabil, in masura sa detecteze si sa sanctioneze conflictele de interese si sa combata coruptia in mod eficace. Prin urmare, Comisia nu are in vedere eliminarea pe rand a obiectivelor de referinta, ci intentioneaza sa conlucreze cu Romania pana cand MCV va lua sfarsit in intregime”, se mentioneaza in raportul CE privind reforma justitiei din Romania.
Raportul (al treilea anual de la instituirea MCV si al cincilea daca se iau in calcul si documentele de etapa) este format din doua parti – una politica si o anexa tehnica. Documentul politic are 9 pagini si contine 16 recomandari concrete pentru Romania, in ceea ce priveste noile coduri, reforma sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei, combaterea coruptiei la nivel inalt, activitatea ANI si combaterea coruptiei la nivel local.
‘De la raportul Comisiei din 2008, Romania a intreprins o seri de masuri binevenite in vederea relansarii procesului de reforma: s-a dat un nou impuls in acest sens, care a dus la intreprinderea unor masuri pozitive. Cu toate acestea, Romania se confrunta in continuare cu dificultati legate de de faptul ca cele doua coduri, civil si penal, nu au fost niciodata revizuite in totalitate. Aceste lucru a dus la o serie de modificari legislative si la numeroase ordonante de urgenta’, se mai arata in documentul dat publicitatii miercuri de executivul UE.
Pozitia oficiala a ministrului Justitiei
Raportul prezentat miercuri de Comisia Europeana privind Justitia din Romania acopera evolutiile din cele patru domenii specifice cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare, fiind rezultatul unor evaluari permanente, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul Catalin Predoiu.
El a spus ca raportul este cu preponderenta tehnic, subliniind ca nu are nicio rezerva in privinta profesionalismului si echidistantei evaluatorilor.
Potrivit lui Predoiu, una dintre principalele concluzii ale raportului CE este ca s-au facut progrese in cele patru domenii monitorizate.
„Cred ca cea mai importanta recomandare a raportului este sa ne strangem cu totii in jurul unei agende comune pe Justitie. Transpare din tot raportul aceasta recomandare si, la un moment dat, este scrisa explicit in final. Daca se poate ca toti actorii sa gaseasca un consens, dincolo de aceste greutati, pe solutii, si sa incetam sa exacerbam criticile, unele dintre ele pe motive reale, vom avea o sansa sa avansam. Daca nu, vom ramane cantonati si blocati in eforturi distructive. Raportul nu spune despre ce actori e vorba. Spune doar actori. Acestia pot fi politici, dar nu doar politici. Depinde si de sistemul judiciar si de liderii acestui sistem daca reusesc sa treaca peste greutatile pe care le intampina orice sector, in acest moment, in Romania”, a declarat Catalin Predoiu.
Ministrul a mentionat ca CE va continua monitorizarea privind justitia din Romania si va prezenta un nou raport in vara anului viitor, in conditiile in care Guvernul de la Bucuresti si clasa politica si-au luat noi angajamente.
„Continuarea monitorizarii nu este o surpriza pentru noi si nici nu ne asteptam la acest lucru deocamdata, in conditiile in care suntem constienti ca rezultatele reformei apar in timp”, a afirmat Predoiu.
El a facut referire si la o serie de declaratii, din ultima perioada, potrivit carora instantele de judecata ar avea datorii la furnizorii de utilitati: „Respect punctul de vedere al oricui se exprima pe aceste subiecte. Ceea ce consider ca este necesar este sa avem intotdeauna argumente si sa nu politizam. Unul dintre obiectivele mele la Guvern a fost, si in primul mandat, si in al doilea mandat, sa mentin ministerul departe de controverse politice. Sunt de acord ca sunt probleme in instante, dar rezolvarea lor nu se face decat pe baza de masuri tehnice, convenite cu Ministerul Finantelor”, a spus Predoiu.
Ministrul a evocat, printre realizarile legate de sistemul judiciar romanesc, recenta adoptare a Codului Penal si Codului Civil, la care face referire si raportul CE, insa a avertizat ca este neaparat necesara si adoptarea codurilor de procedura, precum si a legii de punere in aplicare a celor patru coduri.
„Exista un proiect complex. Nu cred ca l-am incheiat prin cele doua coduri substantiale adoptate: Codul Civil si Codul Penal. Ele, fara codurile de procedura, sunt doar o opera legislativa, punct! De asemenea, toate patru, fara legea de punere in aplicare, raman opera legislativa, punct! S-a mai intamplat in istoria Romaniei o astfel de situatie”, a explicat ministrul Justitiei.
PSD-ul lui Geoana atac la Basescu!
Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca Raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania reprezinta, pe fond, un esec, fiind „o bila neagra” pentru tara noastra, a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana.
El a spus ca ar fi fost de dorit ca acest raport sa fie ultimul in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare, insa, din pacate, progresele facute nu au fost destul de convingatoare.
„Desi nu s-a activat clauza de salvgardare si s-a evitat sanctionarea financiara a Romaniei, acest raport reprezinta pe fond un esec. (…) Din perspectiva evolutiei Romaniei la nivelul Uniunii Europene, reprezinta o bila neagra. Multe dintre problemele grave ale justitiei nu au fost prinse in actualul raport al Comisiei Europene”, a sustinut Mircea Geoana.
Liderul social-democratilor considera ca documentul oficialilor europeni ignora problemele reale ale justitiei din Romania, surprinzand numai partial starea reala a sistemului, care este, in opinia sa, „la fel de grava, ingrijoratoare si inainte si dupa publicarea acestui raport”.
„Una este realitatea care se vede de la Bruxelles, obiectiva si fara indoiala profesionista, si alta este profunzimea situatiei din salile de judecata din Romania”, a spus Geoana.
El a sustinut ca raportul Comisiei Europene nu remarca subfinantarea si blocajul sistemului, ineficienta justitiei, necredibilitatea dosarelor si durata proceselor.
„Tot ceea ce reprezinta justitia in raport cu cetateanul nu a fost surprins in raportul de tara”, a afirmat Mircea Geoana.
Roberta Anastase exprima punctul de vedere al PD-L
Raportul pe Justitie al Comisiei Europene este, din punctul de vedere al Partidului Democrat-Liberal, un document obiectiv, echilibrat si corect la adresa Romaniei si un semnal de incredere al CE in Guvernul Boc, a apreciat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Aceasta a precizat ca raportul „nu este o analiza a sistemului de Justitie asa cum este el in prezent, ci este un raport care analizeaza pasii facuti de Romania in vederea atingerii obiectivelor asumate prin Tratatul de aderare la UE”.
„Cu siguranta, ne-am fi dorit ca acest raport sa anunte incetarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat si trebuie sa existe un dialog pentru agrearea, impreuna cu cei de la Bruxelles, a unui calendar strict privind data la care monitorizarea sa inceteze”, a afirmat Anastase.
In opinia liderului democrat-liberal, vestea buna continuta in raport tine de faptul ca documentul nu anunta activarea clauzei de salvgardare.
„Tinand cont de faptul ca acest guvern a avut un timp scurt la dispozitie, raportul este un semnal de incredere al Comisiei Europene in Guvernul Boc”, a subliniat Anastase.
Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca documentul Comisiei Europene releva o serie de evolutii pozitive, precum adoptarea Codurilor Civil si Penal, dar contine si critici cu privire la activitatea Legislativului de la Bucuresti.
„Aceste critici sunt bazate pe fapte reale. Nu putem sa le negam si le-am relevat in numeroase interventii ale mele, fie ca este vorba despre cazul Nastase sau intarzieri in adoptarea codurilor”, a spus presedintele Camerei.
Totodata, ea a subliniat ca aceste critici „trebuie asumate, cu maturitate, de intreaga clasa politica”.
„Cred ca trebuie sa facem, in continuare, acei pasi concreti asumati prin Tratatul de aderare. Avem si noi probleme cum au si ceilalti si trebuie sa le rezolvam impreuna. Nu inseamna ca, daca negam aceste probleme, ele dispar”, a opinat Roberta Anastase.
Presedintele Camerei Deputatilor a atras atentia ca din declaratiile recente ale unor politicieni reies „abordari personale, interpretari potrivit carora oamenii de la Bruxelles au ceva cu Romania”. „Nu cred ca trebuie sa revenim la acele vechi metehne ale clasei politice si sa consideram ca Bruxellesul este un fel de bau-bau si cand releva problemele pe care le avem sa actionam cu explicatii unele mai absurde ca altele”, a sustinut Anastase.
Nu in ultimul rand, democrat-liberalul a afirmat ca, in urma acestui raport, clasa politica trebuie sa se focalizeze nu pe a da sanctiuni, ci pe a corecta ceea ce a fost criticat.
„In acest raport semnalul de incredere in actualul Guvern este clar si sa nu uitam ca ministrul Justitiei este parte a acestui Guvern. Catalin Predoiu a fost un ministru asumat de ambele partide de guvernamant. O analiza in parteneriat a celor doua partide, care nu a fost solicitata deocamdata, trebuie sa existe, dar trebuie sa fie una fundamentata”, a precizat presedintele Camerei Deputatilor.
Liberalii atac la …putere!
Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, considera ca raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania demonstreaza „esecul profund” al actualului Guvern si al presedintelui Traian Basescu in acest domeniu.
„Avem un esec profund, oficial si din punctul de vedere al Comisie Europene, al actualilor guvernanti ai Romaniei, al actualului presedinte al Romaniei, la capitolul justitie”, a afirmat Antonescu, miercuri, la finalul sedintei Biroului Politic Central al PNL, dupa publicarea raportului CE.
In opinia sa, raportul pe justitie arata ca la acest capitol presedintele Traian Basescu si Executivul „au ramas din nou corigenti”, in contextul in care, dupa cum a sustinut liderul PNL, unul din scopurile declarate ale actualului Guvern a fost eliminarea monitorizarii Romaniei pe capitolul justitie.
„Raportul pune in lumina, in continuare, grave disfunctii, neindeplinirea unor standarde pe care Comisia Europeana le-a cerut. In momentul care presedintele Romaniei, Guvernul, ministrul Justitiei, sprijiniti de o majoritate parlamentara de 70%, au avut la dispozitie toate parghiile pentru a actiona in acest sens, iar verdictul este aceasta, concluzia nu poate fi decat aceea a unui esec pe care toti acesti actori si responsabili politici din Romania trebuie sa si-l asume”, a spus Antonescu.
Liderul liberal a aratat ca, in ceea ce ii priveste pe demnitarii cercetati de justitie, PNL a permis intotdeauna, prin votul sau, organismelor in materie, sa isi faca datoria.
„Raportul vorbeste inca o data despre faptul ca Parlamentul a obstructionat justitia, vorbind foarte franc, in cateva cazuri presupuse de mare coruptie sau, in orice caz, cazuri in care inalti demnitari ai statului roman sunt pusi in discutie. Reamintesc ca PNL, prin grupurile sale parlamentare, a votat intotdeauna pentru ca Parlamentul sa nu fie un obstacol in calea justitiei, chiar atunci cand a fost vorba de demnitari care apartineau partidului nostru si de a caror nevinovatie, pana la proba contrarie, eram convinsi. (…) Pe de alta parte, ar mai trebui spus ca Justitia si problemele ei in Romania nu se reduc la rezolvarea sau nu a cazurilor care implica demnitari, iar faptul ca toate dosarele construite de DNA nu si-au gasit o solutionare, iar cele mai multe dintre ele nu au ajuns macar intr-o instanta este un lucru la care raportul se refera mai putin”, a afirmat liberalul.
Pe de alta parte, Crin Antonescu a vorbit si despre o serie de probleme pe care justitia din Romania le are, in opinia sa, si la care raportul nu face referire sau o face intr-un mod lapidar.
„Exista lucruri despre care raportul nu discuta sau discuta putin, dar care nu sunt mai putin grave pentru cel care trebuie sa fie beneficiarul functionarii Justitiei si anume justitiabilul roman, cetateanul roman. Avem, in continuare, o justitie greoaie, in care cetatenii nu au incredere, care a inceput sa aiba in ultimele luni disfunctii fara precedent”, a sustinut Antonescu, mentionand in context problemele de ordin bugetar cu care se confrunta institutiile de justitie din Romania sau „razboiul dintre magistrati, presedinte si Guvern”.
Bogdan Ciuca – purtatorul de opinii al PC
Raportul de monitorizare pe Justitie al Comisiei Europene este „o dojeneala si, in acelasi timp, o atentionare” din partea UE pentru Romania, a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Conservator (PC), deputatul Bogdan Ciuca.
„Raportul, pe fond, este unul echilibrat care si atentioneaza, dar si lasa impresia ca totusi s-au facut unele lucruri importante in aceasta directie si subliniez, in mod special, adoptarea celor doua coduri juridice, penal si civil”, a spus Ciuca.
Insa, in ceea ce priveste unele dintre concluziile raportului CE, precum aceea privind nevoia de a se rezolva cazurile de coruptie la nivel inalt, reprezentantul conservatorilor considera ca declaratiile politicienilor romani, „nu intotdeauna realiste” si facute in context de campanie electorala, au dus la unele exagerari.
„Cred ca putin exagereaza cu privire la aspectul acesta, avand in vedere ca, pana la urma, si acest raport a avut ca baza de informare si ceea ce declara politicienii in Romania si ceea ce apare in ziare in Romania (…). Trebuie avut in vedere ceea ce se spune in raport, dar sa nu uitam ca Romania este un membru cu drepturi egale in Uniunea Europeana si cele la care face referire raportul se gasesc si in alte tari cu state vechi in UE”, a spus Bogdan Ciuca.
Potrivit acestuia, nu exista in Romania o situatie absolut speciala in acest sens si a exemplificat cu faptul ca in Austria exista cazul unui parlamentar care este in proceduri de cercetare in prima instanta.
In ceea ce priveste mentinerea Mecanismului de Monitorizare si Verificare pe Justitie pana la urmatorul raport din vara anului 2010, purtatorul de cuvant al PC a sustinut ca „este pana la urma o urecheala pe care Romania o primeste”, dar a adaugat ca la aceasta situatie contribuie si afirmatiile nerealiste ale unor politicieni in contextul electoral intern.