Reformati-i pe nereformatii de la Finante!
Comentam in urma cu cativa ani faptul ca Ministerul de Finante era, atunci, singura institutie a statului care nu a fost atinsa de vantul schimbarii. Azi constat ca in toti acesti ani de reforme, restructurari si tranzitie care nu se mai termina, dar care este gata sa ne termine pe noi, ramane valabil faptul ca la Finante totul este anchilozat in stagnare si conservatorism.
Reforma, nu taxe si impozite noi sau majorate
Tara este condusa prost, are nevoie de reforme, birocratia sufoca cetateanul. Dupa ce-am vandut tot din “casa” cheltuim mult mai mult decat producem. FMI., BM., UE, toti, ne recomanda sa incepem sa facem reforme.
Mihai Tanasescu, in calitate de reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International crede ca Guvernul nu trebuie sa introduca noi taxe si impozite in acest an, ci mai degraba sa faca reforme.
Tanasescu pleaca de la un punct foarte important: punerea in aplicare a reformelor structurale in domeniul cheltuielilor publice. Atata vreme cat acest program de restructurare a cheltuielilor publice va fi efectuat asa cum a fost gandit, asa cum a fost planificat, nu va fi nevoie ca in anul 2010 sa se creasca nici macar o taxa. Specialistul Tanasescu o spune transant: majorarea taxelor si impozitelor nu trebuie in nici un caz facuta de pe o zi pe alta, in asa fel incat sa bulverseze mediul de afaceri si, in general, societatea.
Nu de legi noi avem nevoie, ci de aplicarea corecta a legislatiei aferente: legea pensiilor (fara pensii “nesimtite”), legea raspunderii fiscale, executia mai buna a bugetelor la nivelul colectivitatilor locale, imbunatatirea managementului la societatile publice, toate acestea isi vor produce efectele in acest an.
„Conditia de a ajunge la aceasta tinta depinde foarte mult de implementarea legislatiei, pentru a produce efectele financiare pe care ni le dorim”, a explicat fostul ministru de la Finante.
Cu siguranta Tanasescu nu ne spune noutati. El este insa o voce specializata ce trebuie auzita. Oprirea risipei in ce priveste executia cu adevarat eficienta a bugetelor la nivelul colectivitatilor locale sau regandirea managementului la societatile publice, sunt doua directii ce pot eficientiza si nu doar risipi banul public.
Reformele nu inseamna blocaje si nici bani cheltuiti in plus. Dar inseamna totala transparenta nu numai asupra modului de cheltuire ci mai ales asupra modului de colectare. Cati, cum si cat timp vor mai indrazni sa cheltuie banul public in situatia in care aceasta cheltuiala, de fundamentarea necesitatii ei pana la castigatorii licitatiilor etc., toate vor fi (trebuie) obligatoriu facute publice? E adevarat ca legea prevede aceasta transparenta dar aceeasi lege nu-i obliga s-o si respecte. Si daca ii va obliga cine va aplica corectiile?
Cum altfel va explicati secretizarea documentelor de catre ministrul Udrea sau Ridzi si cati alti primari sau presedinti de consilii judetene?
Economia se face intr-adevar la leu, dar asta doar in situatia in care altii nu risipesc milioane. Romania nu are nevoie de imprumuturi daca ar vrea sa-si reanalizeze risipa. Asta o spun specialistii din interior si dinafara. Romania trebuie doar sa nu risipeasca.
Daca cineva de la Putere aude, atunci trebuie sa dea drumul la reforme pentru ca nu vom primi banii asteptati de la cei trei donatori, ba mai mult, ce vom face in viitorul foarte apropiat, chiar imediat, pentru ca nu vom mai putea lua bani nici macar cu imprumut ?
Horia D. R.