REGELE MIHAI S-A INTALNIT CU CEAUSESCU IN ROMANIA !
"Pare de necrezut, dar realitatea aceasta este; Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen a venit incognito în România, ca invitat personal al ÅŸefului statului ÅŸi partidului comunist. CeauÅŸescu, un politician abil, ÅŸi-a zis că era mai bine să-l Å£ină aproape, să-i arunce ÅŸi lui, acolo, un ciolănaÅŸ de ros, decît să lase ca vila de la Versoix să se transforme într-un stup de bîzîitoare…
A dat comandă ofiÅ£erilor din Departamentul de InformaÅ£ii Externe să se apropie cu paÅŸi de felină ÅŸi să-l influenÅ£eze în direcÅ£ia apropierii de Å£ară. Nu a fost prea greu, întrucît Mihai nu avea liniÅŸte, nu avea somn tot gîndindu-se la fabuloasa avere pe care n-a putut s-o scoată peste graniţă, sau cum a procedat cu cele 42 de capodopere ale picturii universale, dosite din colecÅ£ia de tablouri, lăsată moÅŸtenire de Carol I Statului Român. Cînd CeauÅŸescu a socotit că para s-a copt, i-a lansat invitaÅ£ia, pe căi oficioase, de a vizita România pe o durată de două săptămîni, asigurîndu-l de toată discreÅ£ia. ÎnsoÅ£itorii lui permanenÅ£i, ÅŸi ghizi în acelaÅŸi timp, au fost Emil BodnăraÅŸ, pe care Mihai îl cunoscuse bine cînd împreună au complotat împotriva MareÅŸalului Antonescu, ÅŸi social-democratul Åžtefan Voitec, cunoscut, de asemenea, de majestatea-sa.
Vom reÅ£ine două din etapele călătoriei excursionistului Mihai: Delta Dunării ÅŸi SăvîrÅŸin.
În Deltă a lăcrimat cînd ÅŸi-a amintit de plimbările de basm în mirifica împărăţie a apelor stufului, peÅŸtilor ÅŸi păsărilor la bordul fostului Yaht regal.
La SăvîrÅŸin a fost invitatul lui CeauÅŸescu la o partidă de vînătoare, de altfel fructuoasă, dar ÅŸi la cină ÅŸi la o discuÅ£ie de cîteva ore. S-au înÅ£eles de parcă făceau amîndoi parte… din acelaÅŸi partid; Mihai a promis că-ÅŸi va Å£ine gura, nu va acÅ£iona împotriva ţării ÅŸi nici a regimului comunist. Cu o condiÅ£ie: bunurile Casei Regale să fie bine conservate, colecÅ£ia de tablouri la care ne-am referit. O precizare: CeauÅŸescu nu avea cunoÅŸtinţă de statutul juridic al ColecÅ£iei ÅŸi nici de disparitia celor 42 de opere de artă. Mihai s-a plimbat prin castelul de la SăvîrÅŸin, revenindu-i în memorie scene dintre cele mai plăcute, petrecute în acel splendid edificiu,refacut integral pentru prima intalnire Gheorghiu Dej – Tito pe care el, regele, îl cumpărase cu „bani munciÅ£i” în 1943, ÅŸi din nou a lăcrimat. Cum avea să lăcrimeze ÅŸi cînd CeauÅŸescu i-a comunicat vestea plăcută că îi va face o rentă (o pensie) viageră, retrasa in iunie 1989, dupa ce "majestatea" a semnat Declaratia de la Budapesta, care "stipula" ca : "Transilvania este un spatiu de complementaritate ce trebuie conservat". Cu 25 de ani inainte, la întrevederea de la SăvîrÅŸin a participat ÅŸi I.G.Maurer, primul-ministru. Acesta este, pe scurt, filmul vizitei ex-regelui Mihai în România, ca oaspete al ÅŸefului statului ÅŸi partidului, Nicolae CeauÅŸescu. Orice comentariu ar fi de prisos.
Cititorul îÅŸi poate da seama că avem de-a face cu o lichea, dar ÅŸi cu un geniu al combinaÅ£iilor politice favorabile României – CeauÅŸescu. Voi mai spune doar că în urma vizitei ÅŸi a interesului aparte manifestat de Mihai pentru bunurile fostei Case Regale, ministrul de Interne a emis un ordin prin care se cerea cadrelor să identifice bunurile de patrimoniu, inclusiv cele care au aparÅ£inut membrilor familiei regale, care nu se aflau într-o evidenţă organizată, să raporteze la Centrală, unde se crease ÅŸi funcÅ£iona o comisie cu atribuÅ£iuni pe linia îndeplinirii acestui ordin. Iată, deci, că tot a fost bună la ceva vizita lui Mihai." Articolul este semnat de General de divizie (r) NEAGU COSMA (Text reprodus din revista „România Mare“, nr. din 20 octombrie 2000)
Comentariu, scriitorul Dan Culcer, 2013. Pare sau este de crezut. Se È™tie acum că au venit în România comunistă, tot clandestin, ziaristul Pamfil Șeicaru, omul de afaceri Ion RaÈ›iu. (Am văzut È™i avut – din păcate rătăcită prin propria-mi arhivă, donată la BCU-Cluj, o fotografie a lui Ion RaÈ›iu)