Regimul Basescu – reduce ajutoarele sociale pentru investitii inutile

Regimul Basescu –
reduce ajutoarele sociale pentru investitii inutile

0 143

Statul roman reduce cuantumul ajutoarelor sociale in favoarea directionarii banilor ramasi catre investitii inutile, sustin reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat (LAPH), intr-un comunicat de presa transmis, duminica, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Guvernul insista si retine contravaloarea asigurarii obligatorii a locuintelor din ajutorul social acordat in baza Legii privind venitul minim garantat, in timp ce sistemul de asistenta sociala din Romania asigura un venit de 1 dolar/zi pentru fiecare persoana asistata, “nivel similar unei tari africane bantuite de foamete de decenii intregi”.
“In luna iulie, semnalam faptul ca intr-un proiect de Hotarare de Guvern era prevazut ca beneficiarilor Legii privind venitul minim garantat li se vor deduce din suma cuvenita ca ajutor social contravaloarea primelor de asigurare obligatorie a locuintelor. Reamintim faptul ca sistemul de asistenta sociala din Romania asigura un venit de 1 dolar pe zi pentru fiecare persoana asistata. Acest nivel este similar unei tari africane bantuite de foamete de decenii intregi”, se mentioneaza in comunicatul LAPH.
Conform estimarilor Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, suma necesara pentru a sustine plata asigurarii obligatorii a locuintelor este de patru milioane lei (aproximativ un milion de euro).
Reprezentantii LPAH sustin, totodata, ca statul roman nu este in stare sa planifice si sa directioneze fondurile publice pentru sustinerea, intr-o perioada de criza, a celei mai defavorizate categorii sociale, precum si faptul ca “statul taie din ajutoarele sociale pentru a directiona banii
ramasi catre investitii inutile”.
Din estimarile Ligii, prin punerea in aplicare a acestei masuri, 70.000 de persoane singure sau familii vor fi afectate de reducerea ajutorului social.
Hotararea de Guvern pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 50/2011, prevede, printre altele, ca prima de asigurare obligatorie a locuintelor sa se deduca din suma cuvenita ca ajutor social.
De asemenea, actul normativ mentioneaza ca in situatia in care dreptul la ajutorul social inceteaza inainte de recuperarea integrala a sumelor reprezentand prima de asigurare, familia, respectiv persoana singura care a beneficiat de ajutorul social au obligatia de a achita agentiei teritoriale diferenta ramasa in termen de maximum trei luni de la incetarea dreptului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.