Registrul operatorilor intracomunitari

Registrul operatorilor intracomunitari

0 202

Inregistrarea tuturor companiilor care doresc sa efectueze livrari si achizitii intracomunitare (exporturi si importuri in interiorul UE) este obligatorie incepand cu data de 1 iulie. Aceasta prevedere si mai ales termenul strans de conformare vor crea un blocaj in piata, sunt de parere consultantii fiscali prezenti la conferinta „Modificari fiscale de ultima ora” organizata de Avocatnet.ro. Cu toate acestea, demersurile trebuie sa ramana in stand-by pentru ca Ordonanta nu a fost publicata in Monitorul Oficial si consultantii spun ca nu este exclus sa mai sufere modificari.
„Registrul operatorilor intracomunitari se infiinteaza, incepand cu data de 1 iulie 2010, in scopul diminuarii evaziunii fiscale in domeniul operatiunilor intracomunitare, precum si pentru consolidarea bazelor de date cu privire la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si la operatiunile intracomunitare ale acestora”, se arata in Ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale recent adoptata de Guvern.

Este, practic, o noua baza de date pe care o infiinteaza autoritatile fiscale care necesita inregistrarea tuturor companiilor care desfasoara acest gen de activitati. Practic, codurile de TVA ale firmelor nu vor mai fi valabile pentru operatiuni intracomunitare, incepand cu 1 iulie 2010, daca firma nu se regaseste in acest registru. „Persoanele care nu figureazã în Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operaþiuni intracomunitare, chiar dacã acestea sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153′ „, se arata in Ordonanta.

Potrivitwww.infotva.ro, ANAF a publicat un Ordin care contine 6 noi formulare legate de infiintarea Registrului.
Gabriel Biris, partener fondator la Biris Goran a declarat ca acest Registru „ne scoate din UE, anuland codurile de TVA. Ce se urmareste? Vezi doamne, printr-o reinregistrare, ii chemi pe toti la ghiseu, si vezi daca sunt evazionisti. Cum e posibil sa te gandesti sa scoti din VIES toate companiile si apoi sa fie reinregistrate? Nu puteau sa se gandeasca ca macar companiile mijlocii si mari nu trebuie sa se reinregistreze? Sau companiile care n-au avut niciodata probleme, de cand functioneaza. Orice masura luata trebuie sa nu intareasca coruptia. Registrul operatorilor intracomunitari ar putea sa intareasca coruptia.”, a mai spus Biris.

In plus, Ramona Jurubita, partener la KPMG Romania a declarat ca acest registru nu exista in alt stat membru cu o singura exceptie, Spania, insa experienta acestui stat, dupa cum spun contribuabilii si autoritatile fiscale, este „dezastruoasa”. „Inregistrarea in practica, in medie, dureaza cam 6 luni deci este foarte dificil. Inca o inregistrare in plus care nu presupune identificarea adevaratilor evazionisti”, a spus consultantul fiscal. Ea a mai explicat ca pentru combaterea evaziunii Comisia Europeana a recomanda o mult mai buna colaborare intre statele membre.

Consultantii fiscali isi sfatuiesc clientii sa solicite imediat cazierul judiciar al asociatilor, pentru a pregati cererile de inregistrare.
„În vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, persoanele impozabile ºi persoanele juridice neimpozabile trebuie sã depunã la organul fiscal competent o cerere de înregistrare însoþitã de cazierul judiciar al asociaþilor ºi administratorilor, precum ºi de alte documente doveditoare.”, se spune in Ordonanta.

Deocamdata, desi termenele din Ordonanta sunt foarte stranse, toate demersurile trebuie sa ramana in stand-by fiindca documentul nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

„Eu nu cred ca va fi publicata in forma aprobata de Guvern, stiu ca se discuta modificari”, a spus Sorin Istrate, managerul Contexpert. Gabriel Biris, pe de alta parte, crede ca va fi publicat in exact aceasta forma.

„Macar, sper sa modifice termenele de aplicare, cel putin pana la 15 iulie”, a spus Gabriel Sincu, partener la Mazars. Acesta crede ca aproximativ 30-40% din firmele active sunt afectate de noile prevederi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.