Registrul operatorilor intracomunitari – organizare si functionare

Registrul operatorilor intracomunitari – organizare si functionare

0 150

 Vineri a fost publicat in Monitorul Oficial (nr. 0587 din  17.08.2012) Ordinul ANAF  nr. 1180 din 08 August 2012  pentru modificarea ÅŸi completarea Ordinului preÅŸedintelui AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Administrare Fiscală nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum ÅŸi pentru aprobarea modelului ÅŸi conÅ£inutului unor formulare. Actul normativ modifica procedura existenta pe care o va urma un operator economic ce doreste sa efectueze operatiuni economice intracomunitare si trebuie sa se inregistreze in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) pentru a detine un cod valid de TVA in legatura cu aceste tranzactii.

Obligatia inregistrarii in ROI este prevazuta de art. 158^2 din Codul fiscal si se aplica persoanelor interesate inainte de efectuarea tranzactiilor intracomunitare. 
Procedura detaliaza inregistrarea in ROI pentru societatile comerciale, in sensul modificarii documentatiei pe care acestea o vor depune cu ocazia inregistrarii.
Actualul text normativ contine doua sectiuni:  
a) Actualizarea documentelor de depus in cazul solicitarii inregistrarii in ROI;
b) Actualizarea procedurii radierii din oficiu a persoanelor inregistrate in ROI.  De asemenea si pentru persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA este actualizata procedura in sensul ca se abroga obligatia prezentarii certificatului de cazier judiciar.  
Inregistrarea se realizeaza prin depunerea formularului 095 “Cerere de inregistrare/radiere in/din registrul operatorilor intracomunitari”.
 
Ce documente depune o societate comerciala pentru inregistrarea in Registrul Opratorilor Intracomunitari?
Se depune:  
A) Cerere de inscriere in ROI, formular 095;  
B) Certificate de cazier judiciar pentru administratori, in cazul societatilor pe actiuni si a celor in comandita pe actiuni (numai pentru administratori);  
C) Cazierele judiciare pentru administratori si pentru asociatii ce detin mai mult de 5% din capitalul social pentru celelalte forme de organizare avute de societate (SRL, SNC, SCS etc);  
D) Daca in caziere sunt inregistrate infractiuni se necesita justificarea faptului ca nu sunt infractiuni economice;  
E) Certificat constator de la Registrul Comertului pentru identificarea modului de detinere a capitalului social.
 
Cand se radiaza din oficiu, inscrierea in ROI ?
Autoritatile fiscale au acest drept in urmatoarele situatii:  a) daca codul de inregistrare in scopuri de TVA este anulat de autoritatile fiscale (fie este declarat inactiv, fie nu depune deconturile de TVA, fie nu desfasoara activitate economica, regasita in decontul de TVA) [art. 153 alin. (9) din Codul fiscal]  b)daca in anul ulterior inregistrarii in ROI, operatorul economic nu efectueaza tranzactii intracomunitare;  c) ca urmare a solicitarii anularii inregistrarii in scopuri de TVA;  d) daca administratorii sau asociatii ce detin mai mult de 5% din capitalul social al societatii au comis fapte de natura infractiunilor economice si a inceput urmarirea penala impotriva acestora.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.