Reglementarile europene incalcate de Legea parteneriatul public-privat!

Reglementarile europene incalcate de Legea parteneriatul public-privat!

0 226

Este total surprinzatoare declaratia facuta in urma cu cateva zile fata de Legea parteneriatul public-privat (PPP), recent promulgata, de catre conducerea autoritati nationale care monitorizeaza achizitiile. Nu intelegem de ce acesti specialisti nu s-au implicat in perioada de elaborare si de legiferare.
Legea parteneriatul public-privat care reglementeaza printre altele achizitiile publice si concesiunile, nu respecta in totalitate directivele si Tratatul Uniunii Europene /UE/, apreciaza presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice /ANRMAP/, Cristina Traila. “Avem o deschidere spre ideea de parteneriat public-privat, dar nu spre aceasta lege. Presedintele a intors legea in Parlament, dar i-a fost retransmisa in aceeasi forma si a fost obligat sa o promulge. Constitutia nu ii permite presedintelui sa trimita de doua ori legea in Parlament. Orice procedura de cheltuire a banului public trebuie sa fie transparenta, concurentiala si nediscriminatorie. Directivele si Tratatul UE impun aceste principii. Partea defectuaoasa a acestei legi este ca procedura de desemnare a partenerului privat nu respecta in totalitate principiile mentionate”, a declarat marti presedintele ANRMAP, la dezbaterea cu tema „Reforma sistemului de achizitii publice in contextul absorbtiei fondurilor europene”.
Ea a spus ca ANRMAP va initia un proiect public pe site-ul institutiei, o procedura de concesiune, pentru a vedea care legislatie este <> – legea in vigoare a PPP sau vechea legislatie (Ordonanta 34), iar rezultatele vor fi facute publice.
“Am putea avea de-a face cu o incalcare a Tratatului UE. Sunt convinsa ca aceasta lege a PPP poate suferi anumite corecturi pentru ca normele de aplicare nu au fost inca adoptate”, a mai spus Traila.
Presedintele Traian Basescu a promulgat pe 30 septembrie Legea parteneriatului public-privat, care reglementeaza modul in care se realizeaza un proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferarea unui bun sau serviciu public.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.