Regres și haos prin digitalizare: Statul se pregătește să înființeze Ro e-Proprietatea

Regres și haos prin digitalizare: Statul se pregătește să înființeze Ro e-Proprietatea

0 90

e-Proprietatea este angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață.
Nu se vor mai folosi standardele notarilor”, a declarat recent Marcel Boloș.

Vine prăpădul pentru toți românii care au un apartament, o casă sau terenuri proprietate personală! Se înființează Ro e-Proprietatea. Cum va calcula statul impozitul și prețul de vânzare al fiecărei locuințe
După e-Factura și e-TVA, statul se pregătește să înființeze Ro e-Proprietatea. Analiștii sunt sceptici cu privire la noul sistem și sunt de părere că va genera probleme mari. Ce înseamnă mai exact acest lucru pentru milioane de români?
Ei bine, toți cei care au un apartament, o casă sau un teren vor fi înscriși într-o bază de date, iar autoritățile vor stabili ce valoare au acestea. În funcție de cifrele stabilite, se va calcula apoi impozitul pe aceste bunuri imobile. Automat acest lucru va avea impact și asupra prețurilor de vânzare ale locuințelor.
„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a explicat Marcel Boloș.
Noul sistem de impozitare Ro e-Propritatea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Așadar românii vor trebui să se conformeze și să plătească un impozit bazat pe evaluărilor statului, care astfel va stabili și prețul de vânzare al locuințelor.
„În esență, dl. Boloș ne spune că, de la 1 ianuarie 2026, statul va avea o bază de date cu prețuri de referință în imobiliare, calculate de statul român pe baza datelor de la notari, cadastru și din alte surse.
O exprimare evazivă care lasă loc speculațiilor. Pare că statul ar putea să calculeze, în baza unui algoritm încă neștiut, care este valoarea apartamentelor, a terenurilor, a tuturor proprietăților imobiliare din România.
Altfel spus, statul ar crea, indirect sau poate voit, un mercurial al prețurilor imobiliarelor. Ce ar însemna acest lucru? Un pericol uriaș pentru industria construcțiilor, pentru zona imobiliară. Mai simplu spus, statul ar stabili niște prețuri la care să ne vindem sau să cumpărăm locuințele.
Sper să nu ajungem la un asemenea mercurial care ar însemna o ingerință foarte gravă în economie”, a explicat analistul Adrian Negrescu pentru Adevărul.

Va fi prăpăd pe piața imobiliară din cauza e-Proprietatea
Întrebat ce crede că urmărește statul prin e-Proprietatea, analistul a spus că speră doar că vrea să își realizeze o bază de date cu toate proprietățile din România, cu proprietarii, astfel încât să știe, pe bază de CNP, ce proprietăți dețin românii și, în funcție de asta, să vadă dacă s-au îmbogățit ilicit, și-au plătit taxele etc.
e-Proprietatea ar urma să fie platforma pe baza căreia vor fi calculate noile taxe pe proprietate, în funcție de valoarea acestora (terenuri, case, apartamente etc.)
Nu este exclus ca această bază de date să stea și la baza viitorului impozit progresiv, a noii modalități de taxare a averilor.
E nevoie de clarificări de la Ministerul Finanțelor pentru că există riscul ca aceste date să fie folosite abuziv, să creeze modificări semnificative în piața imobiliară dacă vor fi însoțite de acel mercurial.
Prețurile imobiliarelor ar trebui stabilite de piața liberă, de raportul dintre cerere și ofertă și nu în mod arbitrar, de stat sau de orice altă instituție”, a conchis Negrescu.

IncorectPolitic.ro Via News18:

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.