Regrete basesciene

Regrete basesciene

0 154

La intalnirea oficiala cu gasca sa, Traian Basescu si-a exprimat ieri regretul pentru faptul ca nu a mai introdus inca o intrebare la referendum, una privind eliminarea imunitatii pentru parlamentari, ministri si presedinte. Basescu spera totusi ca aceasta masura sa fie introdusa la revizuirea Constitutiei.
In opinia presedintelui – opinie complet aiurea, pentru ca el nu poate vorbi in numele meu cu tupeul sau balos – romanii nu mai doresc ca demnitarii sa aiba imunitate, motiv pentru care va convoca o noua consultare populara daca politicienii nu sunt de acord cu eliminarea acestui privilegiu.
Chiar vrea asta? Nu-l mai supara bubele proprii si ale celorlalti pedelisti de frunte?
La referendumul de duminica, in care romanii au fost intrebati cu privire la trecerea la un parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, prezenta la vot a fost de 50,95%. Potrivit datelor anuntate de BEC, 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari.
Ma mira faptul ca seaua pe care o bat pedelistii nu are si diferenta asta de procente. Oare cum vine treaba? Reducem numarul parlamentarilor, dar lasam doua Camere, facem o singura camera si lasam numarul de parlamentari? Sau aceasta diferenta de procentaje de la referendum arata faptul ca alegatorii au stampilat la nimereala buletinele acestea, doar ca sa se afle in treaba? Altfel nu-mi explic diferenta.
Se stie ca pentru validarea referendumului este necesara o prezenta de peste 50% la urne. Dar chiar si in aceste conditii masurile nu pot aplicate imediat.
Potrivit legii, va deveni obligatorie optiunea electoratului daca voturile valabil exprimate reprezinta jumatate plus unu din cei cu drept de vot. Aceasta conditie este valabila, insa, numai in cazul propunerii privind reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane, care presupune modificarea ulterioara, de catre Parlament, a Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaþilor si Senatului.
In cazul propunerii de trecere de la Parlament bicameral la unul unicameral, aceasta nu poate deveni obligatorie indiferent daca pragul de voturi favorabile este atins, deoarece vizeaza modificarea Constitutiei, pentru care este prevazuta o altfel de procedura.

Treaba e clara, nu? Dar l-ati auzit pe Basescu explicand asa ceva? Sau pe vreunul din trepadusii sai?
Atentie, si prin omisiune se poate minti!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.