Reluarea protestelor la Tribunalul Brasov

Reluarea protestelor la Tribunalul Brasov

0 253

Protestele personalulu auxiliar de la Tribunalul Brasov a fost reluat, la sfarsitul saptamanii trecute, din cauza ca negocierile de cu o zi inainte, dintre liderii de sindicat si reprezentantii Ministerului Justitiei, s-au incheiat fara rezultate. A fost din nou intrerupt lucrul, grefierii si arhivarii au iesit in curtea din spatele cladirii „Casei Albe” brasovene, institutie unde activeazã. Ei sunt nemultumiti ca nu li se achita drepturile banesti obtinute in instanta Pentru dosarele care nu suporta amanare s-a asigurat activitatea in salile de judecata.
Datirita nesoluþionarii solicitarilor – factorii de raspundere din minister spun ca nu au bani; ciudat, nu? – peste 600 de grefieri si arhivari din toata tara vor picheta, astazi, sediul Ministerului Justitiei. Reprezentantii Uniunii Naþionale a Judecatorilor precizeaza, intr-un comunicat, ca sustin protestul grefierilor pentru ca si magistratii au restante la salarii, dar, conform normativelor in vigoare, nu au voie sa faca greva.
Reamintim ca grefierii, arhivarii si personalul auxiliar din Judecatoria si Tribunalul Brasov au refuzat, cu o zi inainte, sa intre in salile de judecata timp de o ora, cauza declansarii conflictului fiind faptul ca nici dupa doi ani nu si-au primit transa secunda din unele drepturi salariale, desi Guvernul a dat in acest sens doua Ordonante de Urgenta prin care le-a fost esalonata achitarea sumelor restante in trei transe, cel mai recent termen fiind data de 10 martie. ei avand in acest sens titluri executorii.
Protestatarii sunt hotarati sa-si continue actiunile si saptamana aceasta, iar intr-o faza urmatoare sa faca o plangere la Consiliul European al Drepturilor Omului (CEDO). Ca o nota aparte si ironica, protestatarii au afisat urmatorul anunt: „Te rog, tine-mi locul pana primesc salariul pe care-l merit!”.
Continuarea acestei actiuni de protest pe mai mult timp ar insemna blocarea actului de justitie, tensionand si mai multrelatiile cu cei de la conducerea ministerului. Asa cum se stie, fara semnatura grefierului, orice hotarare judecatoreasca este nula de drept. Fara grefieri nu se pot consemna cele spuse de parti la proces. In plus, nici o incheiere/hotarare judecatoreasca, adresa, act al procurorului sau citatie nu poate fi redactata. De asemenea, fara agentii procedurali nu va fi posibila nicio procedura de citare rapida in cazurile care cer solutionare prin proceduri de urgenta.
Iar pe langa grefieri, arhivarii joaca un la fel de important rol in desfasurarea actului de justitie. Ei se ocupa de gestionarea dosarelor, atat la Instante, cat si la Parchete, ei tin registrele de evidenta, duc dosarele la magistrati si in salile de judecata, fara ei avocatii si partile implicate nu pot studia dosarele arhivate.
Nu iubesc personalul din Justitie pentru ca am fost nedreptatit in cauze relativ clare, si aceasta datorita superficialitatii acestui personal, incluzand si magistratii. Acest lucru insa nu ma face sa nu dau dreptate celor care nu-si primesc drepturile pe munca depusa corect. Iar faptul ca cei din minister dau din umeri ca nu au bani atesta degringolada in care se afla actualmente Justitia romana Unde sunt toti banii luati de la impricinati sub diferite motive? Ce face ministerul cu ei? Cica acesti bani intra la buget. Atunci da-i calului care trage portia cuvenita din capita de fan colectiva.
S-ar putea ca revendicarile sa nu fie satisfacute, si atunci blocarea este iminenta. Dar s-ar putea – in stilul dovedit pana acuma de actuala guvernare – sa se gaseasca si banii necesari satisfacerii revendicarilor, caci fara actul de justitie este greu ca activitatea societatii noastre – cel putin a unei parti din ea – sa se redreseze.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.