Remedii simple la marile probleme

Remedii simple la marile probleme

0 367

De la respiratie urat mirositoare, zgarieturi si oboseala pana la crampe musculare, infectii urinare si stres, micile noastre suferinte care ne strica buna dispozitie au remedii cat se poate de simple: vitaminele si mineralele.
„Creierul nostru are nevoie de vitaminele B pentru a fabrica enzime – proteinele care accelereaza reactiile chimice ale organismului.
Aceste vitamine sunt necesare in special mecanismelor creierului, de concentrare si de optimizare a proceselor cognitive”, explica profesorul american David Kennedy, de la Universitatea Northumbria.
Sa incepem cu stresul, care afecteaza majoritatea populatiei globului si ale carui cauze sunt extrem de variate, pe masura formelor prin care se manifesta. Celor afectati de stres le lipsesc, in primul rand, vitaminele din Grupul B.

Alaturi de aceste vitamine trebuie adaugat magneziul, care are efect calmant, fiind supranumit si „tranchilizantul Naturii”. Magneziul regleaza nivelul cortizolului, care este hormonul stresului.
Ochii inrositi si iritati, cu senzatie de caldura in jur si sensibilitate la lumina se trateaza tot cu vitamine B, in special B2 si B6.

Magneziul este recomandat si in vindecarea crampelor musculare, fiind o substanta minerala „cruciala” in transmiterea impulsurilor nervoase catre muschi. Intervine cu succes si in comba¬terea insomniei, potentand actiunea triptofanului – aminoacid ce stimuleaza producerea melatoninei, hormon ce asigura alternanta perioadelor de somn si veghe. Magneziul se gaseste in principal in cerealele integrale, ca grau, porumb, ovaz, orz, secara, in nuci, alune si migdale, smochine, legume verzi, in lapte sau oua, iar ca surse de vitamine B, principalele sunt fasolea uscata, rosiile, broccoli, porumbul, ouale, nucile si alunele. Cand simtim „intepaturi”, „ace” sau „furnicaturi” in muschi, poate fi vorba despre o lipsa de potasiu, mineral necesar organismului pentru a-si regla metabolismul. Carentele de potasiu pot afecta transmiterea impulsurilor nervoase, provocand aceste senzatii. Cele mai bogate surse de potasiu sunt alunele, migdalele, lintea, sparanghelul si kiwi.

Infectiile tractului urinar si respiratia urat mirositoare pot fi cauzate si de o carenta a vitaminei C. Specialistii au descoperit ca vi¬tamina C face urina mai acida si ajuta la reducerea numarului de bacterii daunatoare tractului urinar. La nivelul gurii, vitamina C favorizeaza un mediu mai acid, deloc ospitalier pentru o serie intreaga de bacterii ce se inmultesc in aceasta cavitate, provocand mirosul neplacut al gurii. Vitamina C reduce excesul de mucus si to¬xine ce provoaca respiratia „grea”. Este eficienta si in tratarea zgarieturilor si ranilor superficiale care se vindeca mai greu, stimuland producerea colagenului si intarind tesutul cutanat. Sursele naturale bogate in vitamina C sunt citricele, broccoli si ve¬getalele de culoare rosie, ca varza rosie si tomatele.

Pielea uscata inseamna insuficienta vitaminei A. Aceasta vitamina mentine supletea pielii, este un excelent antioxidant ce lupta impotriva radicalilor liberi care degradeaza celulele si provoaca imbatranirea si ajuta si la formarea de noi celule ale pielii. Se gaseste in principal in uleiul de peste, oua, lapte, fructe galbene si rosii si in verdeturi.

Mainile si picioarele reci sunt senzatii ce pot aparea in cazul carentei de seleniu, substanta minerala care controleaza secretia hormonilor tiroidieni. Acestia controleaza metabolismul si circulatia sangelui. Surse bogate in seleniu sunt semintele, nucile, lintea si scoicile.

Durerile menstruale si hemoragiilepot fi efectele carentelor de zinc si de vitamina K (in cazul ciclurilor abundente si cu durata mai mare). Vitamina K previne sangerarea excesiva, iar zincul ajuta la producerea de progesteron si endorfine in organismul femeii, cunoscute ca substante ale bunei dispozitii si analgezice naturale. Surse de vitamina K sunt algele marine, uleiurile de soia si rapita si cel de ficat de peste, lapte, branza si legume verzi, iar zincul se gaseste in cea mai mare cantitate in stridii, in peste (sardele), carne de vita, pasare, porc, miel, cereale integrale si seminte de dovleac.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.