Remediile plantei – Coada calului – (Equiseti herba)

Remediile plantei – Coada calului – (Equiseti herba)

0 498


Coada- calului se gaseste pe campuri, terasamente de cale ferata si povirnisuri. Varietatea care creste pe pamant argilos este cea mai tamaduitoare. Coada-calului are ramurelele foarte fine, creste cu precadere in paduri si liziere.


Contine in functie de locul de amaplasare, 3-16% acid silicic care produce un efect curativ foarte bun. Bineinteles ca se va evita planta de pe ogoarele ingrasate chimic.


Denumiri populare: barba-ursului, bota-caluluim bradisor, coada-iepei, coada-minzului, nodatica, opinci, paruk-porcului, siruslita


In medicina populara, aceasta planta medicinala a fost apreciata inca din timpurile indepartate, in special datorita puterii sale hemostatice (adica are proprietatea de a opri hemoragia) si a rezultatelor foarte bune in cazul bolilor renale si vezicale urinare grave.


Sfaturi bine de urmat:



  • Preotul elvetian Kunzle afirma ca toti oamenii, incepind de la o oarecare virsta ar trebui sa ia zilnic ca bautura permanenta o ceasca de ceai de coada-calului.
  • Marele medic german dr. Bohn, adept al lui Kneipp, lauda coada-calului si puterile sale: ”Pe de o parte, coada-calului este un mijloc impotriva hemoragiilor, pe de alta – si aceasta in masura cea mai mare – un leac pentru rinichi. Dupa consumul infuziei de coada-calului se elimina cu usurinta si din abundenta o urina inchisa la culoare. In caz de hidropizie este un remediu rapid si eficace.”
  • Pentru obtinerea unui efec diuretic, se beau 4-5 zile, cate 5-6 cesti cu ceai de coada-calului, dar numai in inghitituri mici, repartizate pe parcursul intregii zile.
  • Spalaturile si baile cu coada-calului sunt de folos in cazul inflamatiilor purulente ale unghiilor de la maini si picioare.
  • In tratarea picioarelor care au ulcer varicos este foare eficient
  • In osteoporoza-remineralizant? (favorizeaz? refacerea structurii osoase ?n osteoporoz? ?i stimuleaz? formarea calusului osos ?n fracturi).
  • Remediu bun in cazul ranilor vechi si care nu se vindeca, al ulceratiilor canceroase.
  • ?In cazul stratului carnos de la calcii.
  • In tratarea fistulelor si pecinginei si al altor eczeme, dar si al lupusului. In toate situatii de mai sus se poate aplica si planta oparita, calda pusa pe ?carpe, si apoi aplicate pe locurile afectate.
  • Pentru a combate hemoroizii durerosi si nodulii hemoroidali se aplica un terci de plante proaspete, care se face astfel: Se spala coada-calului proaspata si se taie marunt si se strigeste pe un fund de lemn pana se formeaza un terci.
  • In hemoragii nazale continue se pune o compresa cu infuzie racita de coada-calului.
  • Ca mijloc hemostatic, ea ajuta in hemoragiile pulmonare, in metroragii (hemoragii uterine neregulate), in hemoragiile stomacale. Pentru aceste cazuri este noevoie, fireste de un ceai concentrat. In mod normal se calculeaza pentru 1 ceasca de 250 ml, 1 lingurita cu virf de plante, in cazul hemoroizilor se pun insa 2-3 lingurite cu virf la 1 ceasca.
  • Coada-calului ajuta, combinata cu ventrilica, in combaterea arteriosclerozei si a amneziei prin efectul ei depurativ.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.