Remes si Vacaroiu au iesit la plivit
Pentru ca n-a mai dorit sa zboare ca bezmeticul in jurul lampii lui Patriciu si a demisionat din PNL, fostul ministru Flutur de la Agricultura trage acum ponoasele Guvernarii. Pana mai ieri premiant la toate sedintele de Guvern, cand Tariceanu ii impletea pe frunte coronita si-i peria aripile transparente in fata ziaristilor, agricultura se simtea bine in Romania. Desi presa avertizeaza de mai bine de un an ca ducem lipsa acuta de specialisti care, daca nu sa se priceapa la agricultura, macar sa stie cum sa cheltuiasca banii occidentalilor, premierul se incapatina sa-l declare pe Flutur cel mai performant membru al Cabinetului sau. Cu toate ca era evident ca viitura fondurilor europene va gasi tarlalele patriei la fel de nepregatite ca si deversarile pricinuite de ploi, Fluturele era expus la loc de cinste in insectarul guvernamental cu orice prilej mediatic.
A fost de-ajuns ca insecta penelista sa poposeasca pe floarea peneledistilor lui Stoica si Stolojan pentru ca agricultura mioritica sa se imbolnaveasca brusc de paragina. Dupa retragerea lui Flutur din Guvern si preluarea postului de ministru de catre bolovanosul Decebal Remes, culturile agricole ale patriei au fost napadita definitiv de buruieni. Tariceanu si Remes se plang la unison de raportarile false pe care le facuse Flutur de-a lungul ministeriatului. In tot acest timp, premierul s-a lasat, vasazica, indus in eroare de subordonatul sau si a mintit mai departe poporul despre starea prospera a agriculturii.
Ciudat cum descopera seful Guvernului rapita minciunii pe loturile fostului ministru taman acum ca Flutur a tradat doctrina liberala si s-a aliat cu Basescu. Dintr-o data, holdele de specialisti s-au rarit drastic, de se vede pe miristi burdihanul lui Remes, pornit in inspectie pe hotare.
Cand stii de la inceput ca nu vei putea avea decat o prestatie mediocra in noua functie, cea mai sigura cale de a justifica esecul este sa-ti ponegresti predecesorul. Dupa ce l-ai culcat la pamant ca pe un lan de spice, poti sa incepi sa implementezi binefacerile noilor tale programe. Naduseala lui Remes, greoi ca o brazda clisoasa intoarsa la vreme umeda de toamna, este, de altfel, sora cu prevestirile sumbre ale proaspatului presedinte interimar Vacaroiu despre cursul leului. Intr-un puseu cu ifose de specializare extrema, presedintele de 30 de zile al Romaniei vorbeste despre riscul „enorm” al scaderii cursului de schimb al leului, „in conditiile cresterii rapide a deficitului de cont curent”.
Uaaaaau!, cata pricepere si determinare terminologica la apaticul (si antipaticul) presedinte de ieri al Senatului, aflat brusc si competent in treaba. Cu ochiul sau treaz (era o gluma) atintit asupra masei monetare si degetele ca niste crenvursti ale lui Remes numarand teancurile de bani injectate de Occident in agricultura romaneasca, putem inceta sa ne mai facem griji pentru viitor.
Ma tem doar ca relieful carpato-danubiano-pontic sa nu ne joace din nou o festa, iar atata energie avizata sa nu se risipeasca in zadar. Cu personalitea afectata de contradictia onomastica din buletin, Remes ar putea sa-si vada planurile compromise. Oricat ar incerca Decebal sa atraga banii Vestului pentru replantarea viilor smulse acum aproape doua milenii, intr-un moment de ratacire, in calea puhoaielor de euro vestici va sta ca mereu ca prostul Valul lui Traian.
Desi o sansa minuscula de succes tot ar fi, daca interimarul Vaca ar declansa un referendum cu iz etilic si cu o intrebare simpla: „Ce se-ntampla, n-am putea face o mica exceptie in cazul viilor?”
Vifor Rotar