Reorganizarea pietelor brasovene

Reorganizarea pietelor brasovene

0 243

Fiind nou pe faleza acestui domeniu administrativ, viceprimarul Gantz, cu voia proprie sau de nevoia unor sfaturi „binevoitoare”, vrea si el sa contribuie la izgonirea micilor producatori din pietele agroalimentare brasovene, aceasta in folosul marilor magazine si chiar a micilor bisnitari.
Astfel, viceprimarul Gantz se pune pe reorganizat pietele agroalimentare, in care isi vand produsele micii producatori agricoli de legume, veniti din sudul si sud-estul tarii in Brasov, legume cultivate inca dupa vechea traditie si apreciate de multi brasoveni.
Cum vrea sa faca domnul Gantz reorganizarea?
Se vor delimita sectoarele de vanzare, separandu-se micii producatori de ceilalti comercianti. Asta nu ar fi rau. Dar cand te gandesti ca printre acesti mici producatori se strecoara o serie de bisnitari, care, in baza unui certificat de producator obtinut in urma posesiei unei postatze mai stiu eu pe unde, in vreo zona legumicola, stau tot anul in piata, cumparand zilnic marfa din piata cu ridicata, de langa Stupini, nu stii ce sa mai zici. Caci administratia pietelor nu le poate face acestora nimic, deoarece la verificarile actelor, acestia prezinta certificatul de producator, eliberat de primaria unei X comune. Iar legatura cu aceste primarii este ca si inexistenta pentru a se putea dovedi ca, de pe terenul in urma caruia s-a eliberat certificatul de producator, nu se pot recolta cantitatile si sortimentele oferite pe tarabe de unii asa-zisi producatori.
In alta ordine de idei, indepartarea adevaratilor producatori agricoli se face si prin masurile ce vor intra in vigoare cat de curand.
Se va interzice depozitarea unei cantitati de marfa mai mari decat se poate vinde intr-o zi, iar aceasta va trebui sa fie bagata in tarabe. Uite o idee iesita din fundul proptit in scaun! De unde sa stie omul cat va vinde intr-o zi? Si unde in tarabe sa-si bage omul marfa, chiar pe o zi, cand tarabele sunt niste chichinete incat mai mult de cativa saci nu poti baga in ele, chiar daca ii inghesui. Iar inghesuindu-i, faci marfa praf.
Cantitatile mai mari de marfa se vor putea depozita in magaziile pietelor. Care magazii, cand si cele existente sunt doar cateva, si alea ocupate de „smecheri”? Iar aceasta depozitare impusa este obligare la noi si noi taxe.
Se interzice acoperirea marfurilor de pe tarabe, la plecare, seara, cu paturi, panzeturi, folii etc. Da’ ce, vine Obama sau Sarkozy sa vada cum arata pietele brasovene dupa inchidere? Dar de ce sa se mearga drept si logic in gandire, cand se poate umbla si in slalom, cand esti imbatat politic.
Se interzic umbrelele la tarabe, chiar daca acoperisurile sunt ca vai de mama lor – de reparat nu este nimeni in stare! – si ploua pe marfa sau soarele incinge plasticul si tabla acoperisului, prin care trece intr-o veselie, distrugand marfa.
Un lucru cat de cat normal este obligarea vanzatorilor de flori de a afisa preturi la produsele lor, caci si asa te mai poti tocmi.
Ce ma distreaza e faptul ca domnul Gantz este cam nevinovat in mersul acestui sector al activitatilor brasovene. El afirma ca, in controalele facute prin piete, nu a gasit intermediari – vanzatori de produse agroalimentare. Pai daca bietul om nu stie sa-i gabjeasca? Ce-mi da domnul Gantz ca sa il duc la asemenea specimene?
In orice caz, masurile ce sunt anuntate sunt pur si simplu heirupiste, dovedind gandirea puerila a celor de prin birourile Primariei Brasov. Prin aceste masuri, micii producatori vor fi indepartati din piete, ramanand doar intermediarii, iar marile magazine isi vor umple buzunarele pe baza produselor din import bagate pe gat cumparatorilor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.