Repercusiuni locale ale politicii de la Centru

Repercusiuni locale ale politicii de la Centru

0 276

Noua structura gurvernamentala, formata numai din ministri PNL si UDMR nu da pace politicienilor. Asta, si pentru ca, primul ministru a anuntat ca noul Guvern va contiua programul Aliantei D.A. Asadar, dezbaterile de pe scena politica au ca subiect paternitatea programului Aliantei, care nefiind dizolvata de drept, implica intrebarea pe cine reprezinta acest Guvern. Colac peste pupaza, unii analisti politici cred ca noul Guvern Tariceanu va fi o marioneta in mana PSD. Situatia de la Centru ii preocupa si pe liderii principalelor filiale de partid brasovene, care nu s-au lasat mult rugati sa comenteze despre viitorului relatiilor de pe scena politica.

Cancescu nu este incantat



Liderul PNL Brasov, Aristotel Cancescu, sutine ca liberalii nu sunt incantati ca au ajuns sa guverneze alaturi doar de UDMR. „Este clar ca viata Guvernului nu va fi usoara. Regretam ca s-a ajuns in aceasta situatie”, spune Cancescu. Presedintele PNL Brasov crede ca principalul vinovat este presedintele Traian Basescu, care a dorit de la inceput sa isi faca un mega-partid: „Basescu a trimis PD in opozitie! Alianta nu mai exista in realitate. Vom discuta cu UDMR si vom vedea ce vom face pe viitor”.


Speculatiile legate de raporturile dintre PNL si PSD sunt negate de asemenea de Cancescu: „Am avut tot timpul o relatie civilizata cu PSD si pe plan local si la nivel national, dar nu avem o alianta politica cu ei. PSD-istii au votat acest Guvern numai pentru ca, acum, nu stau foarte bine in sondaje si, pana nu le vor creste procentele, nu vor dori alegeri anticipate”.
La randul sau, liderul UDMR Brasov, deputatul Kovacs Attila explica ca o mare parte din programul noii structuri guvernamentale va fi cel expus alegatorilor in 2004: „Nu conteaza daca acea coalitie guvernamentala are mai putini membri acum. Programele sunt aceleasi. Avem multe de facut din perspectiva integrarii in structurile UE si cred ca majoritatea politicienilor va aproba aceste demersuri. Nu cred ca PSD va influenta in vreun fel politica guvernamentala. Tot ce vor si ei acum este stabilitate!”.
Pe de alta parte, Kovacs spune ca democratii vor avea dificultati, pentru ca vor trebui sa isi faca loc printre restul partidelor din opozitie, „unde PSD este cel mai puternic”.

„Noul Guvern va fi al PNL-UDMR-PSD!”
In opinia vicepresedintelui PD, George Scripcaru, noul Guvern nu va fi unul al Aliantei D.A., ci al „Aliantei PNL-UDMR-PSD”. In aceste conditii, liderul democrat a sustinut ca democratii vor colabora cu orice partid, dar numai pe proiecte care vizeaza interesul public al cetatenilor din Romania: „Noi am avut un proiect politic si un parteneriat cu un anumit partid. Nu se poate colabora cu acesta, dar nu vom putea sta ancorati in aceasta stare. Vom avea un dialog cu toate partidele de pe scena politica, competentele in acest sens urmand sa revina structurilor centrale. Oricum, eu cred ca indiferent de situatia de la nivel central, pe plan local trebuie sa ne gandim la interesul zonal si la proiectele de interese pentru cetateni”.

PSD nu colaboreaza cu PD
Pozitia filialei PSD Brasov, prin vocea secretarului pe probleme de comunicare, Mihai David, este ca social-democratii au acceptat propunerea noului Guvern ca pe o solutie tranzitorie: „Nu a fost nici o negociere. Noi suntem in opozitie si, singurul lucru care a contat pentru noi a fost sa se asigure stabilitatea politica. Consideram ca mai intai trebuie sa fie destituit presedintele si abia apoi Guvernul. In ceea ce priveste programul guvernamental, speram sa se vina cu mai multe initiative de protectie sociala, iar daca UDMR va veni cu idei precum autonomia teritoriala sau regandirea regiunilor va fi responsabilitatea PNL”.


David sustine ca PSD nu va colabora cu PD in opozitie: „Nu avem nici un punct comun! Cu PRM mai putem discuta, dar cu democratii nu”.

Democratii nu cedeaza


?


In schimb, presedintele PD Brasov, George Scripcaru afirma ca toti directorii democrati ai institutiilor brasovene au ocupat posturile prin concurs, asa ca doar prestatiile lor le-ar putea pune in pericol pozitiile. Asta, dupa ce Biroul Permanent National al PD a descis si a transmis in teritoriu ca directorii institutiilor deconcentrate sa nu cedeze in fata „presiunilor politice”.
„Este in vigoare Legea Functionarilor Publici. Suntem membri ai Uniunii Europene, nu mai este ca inainte de 2004. Acum vorbim de profesionalizarea functionarilor publici. Daca se va incerca schimbarea unora dintre ei atunci va fi vorba despre abuz, si exista instante de judecata atat in tara, cat si foruri europene”, explica George Scripcaru.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.