Restantele romanilor la banci – ingrijoratoare!

Restantele romanilor la banci – ingrijoratoare!

0 189

BNR a dat publicitatii vineri datele legate de restantele pe care romanii (persoane fizice si juridice) le inregistreaza la banci iar cifrele sunt ingrijoratoare. Desi in acest moment, nivelul restantelor nu este de natura sa puna probleme bancilor, viteza cu care acestea cresc este extrem de mare – in ultimele 6 luni restantele au crescut in medie cu 14% pe luna iar in ultimele doua luni au crescut cu 48%, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
La sfarsitul lunii februarie, suma creditelor restante a ajuns la aproximativ un miliard de euro, respectiv 2% din totalul creditelor care se ridica la 49 de miliarde de euro.
Spuneam ca actualul nivel de 2% nu este mare insa din luna octombrie cand a inceput criza in Romania, acest procent s-a dublat. Mai mult, trebuie spus ca un credit devine restant daca debitorul nu isi plateste ratele timp de 90 de zile ceea ce inseamna ca in luna februarie au devenit restante creditele neplatite in noiembrie anul trecut.
Privind in perspectiva, nivelul restantelor va creste in mod accelerat in urmatoarea perioada pe masura ce datele raportate de BNR vor lua in considerare scaderea economiei si cresterea somajului din ultimele luni iar in aceste conditii, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni daca pana in vara, procentul de 2% se va dubla.
Din nefericire, BNR nu ofera prea multe date referitoare la structura restantelor pe tipurile de credite, insa privind cifrele, se observa ca restantele la creditele in lei (2,9%) sunt duble comparativ cu cele in valuta (1,5%) si cum 93% din creditele in lei acordate populatiei reprezinta credite pentru consum, ne putem imagina ca aceste restante mari se datoreaza in primul rand celor care au luat credite doar cu buletinul si/sau fara garantii iar acum nu isi mai pot plati ratele.
Nu stiu ce vor face bancile cu acesti restantieri mai ales ca ei reprezinta clasa sociala cea mai defavorizata iar creditele cu buletinul s-au acordat in principal pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata a caror confiscare nu va ajuta la nimic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.