Restrangerea autoritatii procurorilor: nu mai pot asculta telefoanele

Restrangerea autoritatii procurorilor: nu mai pot asculta telefoanele

0 162

S-a terminat cu «baietii cu ochi albastri» de altadata. Suntem o tara democratica, libera, necenzurata.
Procurorii nu mai pot face «spionaj » sub litera legii.
Senatorii romani au avut grija sa se puna la adapost si sa ingradeasca multe dintre drepturile pe care le aveau pana acum procurorii romani, dupa cum relateaza portalul de stiri Hotnews, dupa ce a intrat in posesia raportului Comisiei Juridice.
Iata cateva dintre « aberatiile » incalificabile pe care acestia le-au adoptat drept «litera de lege ».
1. Pazea ca venim ! Deputatii au stabilit ca procurorii trebuie sa-l anunte pe anchetat ca vor sa faca o perchezitie si sa-i ceara probele pe care le cauta. Daca persoana anchetata refuza sa i se umble prin casa si sa predea probele de buna voia, abia atunci procurorii pot cere mandat de perchezitie de la judecator.
„Cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala trebuie sa fie insotita de : a) o copie dupa rezolutia de incepere a urmaririi penale dispusa in conformitate cu prevederile art. 228. b) copie dupa procesul-verbal in care s-a consemnat refuzul predarii vreunui obiect sau inscris dintre cele aratate in art. 98, sau tagaduirea existentei sau detinerii acestuia .” Autor : Comisia juridica.
2. Telefonul fara fir ! Procurorii nu mai au voie sa intercepteze convorbirile telefonice ale traficantilor de droguri sau ale altor criminali si recidivisti. Deputatii au scos definitiv alineatul care le permitea acest lucru. “Senatul nu a intervenit, lasand varianta Camerei. Practica CEDO permite acordarea unor autorizatii provizorii de interceptare date de procuror, cu conditia sa fie validate ulterior de un judecator”, afirma Laura Stefan, expert la Societatea Academica Romana.
3. De asemenea, Camera Deputatilor a restrans autoritatea procurorilor in ceea ce priveste fuga infractorilor din tara. Potrivit acestei noi prevederi doar judecatorii pot dispune masura de a nu parasi tara sau localitatea, nu si procurorul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.