Rețea națională de ghișee de informare pentru renovarea locuințelor și instalare de panouri fotovoltaice!
Promisiune guvernamentală într-un domeniu important și de interes pentru cetățeni – se va înființa o rețea națională de ghișee de informare pentru renovarea locuințelor și instalare de panouri fotovoltaice. Până la începutul lunii martie va fi pusă în funcțiune o rețea națională de 42 de de ghișee unice de informare pentru consiliere pentru renovarea locuințelor și implementarea de instalații de producere a energiei regenerabile la nivelul locuințelor, potrivit unui proiect de act normativ elaborate de Ministerul Dezvoltării.
Programul RePowerEU, parte a PNRR, bani mulți – proiecte putine
Trebuie să vă reamintim că prin programul RePowerEU (PNRR), în valoare totală de peste 1,4 miliarde euro, Guvernul are de cheltuit acești bani pentru achiziții de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei, amenajarea locuințelor în vederea reducerii consumului de energie și altele.
Potrivit programului, proprietarii de case din România vor putea beneficia de vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh.
“Având în vedere obligațiile asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, (…), MDLPA ca autoritate de stat în domeniul construcțiilor, arhitecturii și eficienței energetice în clădiri propune organizarea rețelei naționale de ghișee unice de informare care acordă servicii de consiliere energetică pentru renovarea eficienței energetice și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Viitoarea rețea națională de ghișee unice ar urma să apară până la 1 martie 2024, în sensul că se va înființa câte un ghișeu unic de informare și consiliere pentru renovarea energetică și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor la Primăria Capitalei și la nivelul fiecărui Consiliu Județean. Organizarea acestei rețele este o obligație asumată de România prin programul RePowerEU, parte a PNRR.
Pentru celelalte autorități ale administrației publice locale, organizarea ghișeelor unice de renovare este opțională. Fiecare astfel de birou ar urma să fie deservit de câte două persoane, iar dotarea lor ar urma să se facă cu bani din PNRR, mai puțin pentru salariile celor doi angajați, care ar urma să fie redistribuiți din personalul actual al instituțiilor, nu să fie nou-angajați.
„În vederea asigurării unei accesibilități sporite publicului, ghișeele unice de informare își pot desfășura activitatea la sediul instituției, la sediul prefecturii pe bază de parteneriat sau la sediul centrelor de informare turistică realizate prin intermediul programelor cu finanțare europeană”, mai arată nota de fundamentare.
Ghișeele unice de renovare energetică județene, respectiv al municipiului București, îndeplinesc următoarele atribuții principale
a) oferă prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, pentru asociații de proprietari sau de locatari si pentru chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și/sau construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile,
b) organizează și întrețin o secțiune specifică pe site-ul autorității administrației publice locale care cuprinde informații privind programele de finanțare finanțate din fonduri europene referitoare la renovarea energetică a clădirilor, la implementarea proiectelor de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat precum și alte surse legal constituite , pașii necesari pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul potrivit legii să realizeze auditul energetic, expertiza tehnică, proiectarea de instalații, proiectarea de arhitectură, proiectarea structurală,
c) pe baza înscrierii tuturor operatorilor economici interesați, oferă informații privind firmele de construcții și/sau instalații care pot realiza lucrări de renovare energetică sau montarea de instalații de energie regenerabilă
d) sprijină implementarea investițiilor nr. 4 si nr. 7 din componenta 16 REPowerEU a Planului Național de Reziliență și Redresare al României, acordând informații pentru toți beneficiarii potențiali ai investițiilor respectiv facilitând implementarea investițiilor și oferă asistență tehnică pentru accesarea fondurilor și implementarea proiectelor pentru consumatorii vulnerabili de energie și pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică.
e) Transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, trimestrial, informații centralizate privind investițiile în renovare energetică realizate din fonduri publice sau private pentru care au fost realizate cereri de finanțare sau au fost acordate autorizații de construire, pentru monitorizarea atingerii țintelor naționale de reducere a consumului de energie. Formatul raportărilor se stabilește prin ordin al ministrului de resort.
f) După finalizarea investițiilor 4 si 7 din componenta 16 REPowerEU, ghișeele unice de informare își vor extinde capacității de intervenție și specializarea în promovarea și oferirea informațiilor privind energii regenerabile (RES) pentru diverse categorii de beneficiari, inclusiv comunitățile energetice și persoanele care sunt interesate să devină prosumatori.
Această rețea de ghișee este doar un prim pas pentru a putea cheltui atâția bani. Doar un ghișeu este foarte puțin. Sa ne imaginăm cum ar putea face față la solicitari care vin din toate localitățile unui județ, doar doi oamnei. Poate că aceste ghișee de la nivelul Consiliului Judetean ar trebui să facă coordonarea unui lanț de ghișee organizate la nivelul fiecărei primării. Să nu uităm că cetățenii pot primi finanțare nu doar pentru instalarea de panouri fotovoltaice ci și pentru reabilitarea termică a locuinței (nu sunt specificate lucrările eligibile).
Credem că pentru o implementare eficientă a acestui Program se impune pe lângă o Strategie care să răspundă la necisitățile reale ale cetățenilor și o defalcare pe județe a banilor cu termene și condiții clare pentru fiecare din cele două componente reabilitarea termică a locuinței și instalarea de panouri fotovoltaice.
Vlad T.