Retete pentru muraturi (III)

Retete pentru muraturi (III)

0 345

Pentru majoritatea romanilor aceasta perioada este cea in care se fac provizii pentru iarna: se face vin si se pun muraturile la borcane. Pentru cei care inca nu s-au convins inca ce sa puna la borcane, le venim in ajutor cu cateva retete neaose de muraturi. Astazi va punem la dispozitie doua retete delicoase de cioperci murate.

Ghebe murate a la Breaza

Ingrediente:
2 kg de ghebe spalate, 400 ml de otet de vin de 9 grade, 40 g sare, 20 g piper, usturoi dupa gust.
Dificultate:
redusa
Mod de preparare:
Ghebele sunt ciuperci de toamna care se gasesc numai la inceputul lunii octombrie si cresc mai ales in padurile de foioase. Fierbeti 3 litri de apa cu 200 ml de otet si cand clocoteste adaugati ciupercile curatate de resturi de pamant si iarba si spalate in mai multe ape reci. Amestecati continuu cu o lingura de lemn si cand lichidul incepe din nou sa fiarba, luati vasul de pe foc si lasati-l acoperit 10 minute. Puneti apoi ciupercile intr-un lighean cu apa rece si spalati-le foarte bine in 2-3 ape reci, apoi puneti-le in alt vas cu putin usturoi. Separat fierbeti 200 ml de otet cu 1/2 litru de apa, foi de dafin, sare, piper si un catel de usturoi taiat cat mai fin si cand clocoteste turnati sosul peste ciuperci. Lasati-le sa absoarba lichid si peste o ora puneti-le in borcane si legati-le cu celofan. Se pastreaza la rece si se consuma ca salata sau garnitura la fripturi, piureuri si alte mancaruri cu carne.

Ciuperci murate
Timp de preparare
30 min (complexitate redusa)
Ingrediente
1 kg. ciuperci, 20 gr. sare, 1 l otet de vin, boabe de piper alb
Mod de preparare
Se aleg ciuperci mici, rotunde si inchise. Trebuie sa fie proaspete. Dupa ce se rup coditele, se freaca cu putina sare (20 gr. sare la 1 kg. ciuperci). Se spala apoi usor in apa cu putin otet. Intre timp se fierbe otet de vin, punand la 1 l de otet 20 gr. sare, si cateva boabe de piper alb. Cand otetul clocoteste se pun ciupercile, lasandu-le sa fiarba bine. Se pun de fierbinte, cu otet cu tot in borcane mici, si dupa ce s-au racorit se leaga bine cu hartie pergament.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.