Retrospectiva Hans Eder la Muzeul de Arta
Muzeul de Arta Brasov, in perioada 18 aprilie – 25 mai 2008, organizeaza expozitia retrospectiva Hans Eder, in colaborare cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, Muzeul National de Arta al Romaniei, Biserica Evanghelica C. A. Brasov si Forumul Democrat al Germanilor din Romania – filiala Brasov, prilejuita de implinirea a 125 de ani de la nasterea artistului. Vernisajul expozitiei si lansarea Catalogului Hans Eder. 125 de ani de la nastere vor avea loc in data de 18 aprilie, orele 14, la sediul Muzeului de Arta Brasov din B-dul. Eroilor nr. 21.
Hans Eder (1883 – 1955) este unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai artei plastice brasovene din secolul XX, contribuind alaturi de Hans Mattis-Teutsch la afirmarea Brasovului ca unul dintre cele mai importante centre artistice din Transilvania. Creatia sa, rodul unei activitati artistice desfasurata pe parcursul a cinci decenii, reflecta fidel spiritul epocii sale, impresionand printr-o remarcabila complexitate stilistica si tematica.
Dupa ce a frecventat la Brasov atelierul pictorilor Friedrich Miess si Arthur Coulin, intre anii 1903 – 1911, Eder a studiat la M?nchen, Paris si Bruges. Pictura sa din aceasta perioada evolueaza in cadrele realismului si postimpresionismului. In anii premergatori primei conflagratii mondiale, Eder se apropie de expresionism, adoptand in multe din lucrarile sale o expresie violenta si exaltata. Integrarea creatiei sale in universul expresionist, bantuit de angoasa si suferinta, este determinata de presentimentul crizei civilizatiei europene, confirmat brutal de atrocitatile razboiului, la care participa in calitate de combatant si pictor de razboi.
Periplul sau european se prelungeste pana in 1924, cand revine la Brasov, unde va ramane, cu exceptia catorva ani, pana la sfarsitul vietii. In perioada interbelica expune frecvent la Brasov, Sibiu si Bucuresti, participand regulat la Salonul Oficial. Treptat se indeparteaza de expresionism, revenind la o viziune tonica si optimista. Lucrarile sale din acesti ani pastreaza elemente stilistice expresioniste, avand insa un caracter moderat si formal. In ultima perioada de creatie, nu fara legatura cu impunerea paradigmei realismului-socialist, lucrarile sale se caracterizeaza printr-o accentuata reapropiere de realism.
Profilul exceptional al personalitatii lui Hans Eder este intregit prin larga sa disponibilitate culturala, pusa in evidenta de frecventarea cercurilor culturale din Germania, Austria, Romania, precum si de prieteniile ce l-au legat de personalitati de seama ale culturii europene (Heinrich Mann, Stefan Zweig, Oskar Kokoschka etc.) si ale culturii romanesti interbelice (Lucia Blaga, Octavian Goga, Nichifor Crainic etc.).
Expozitia reuneste un numar de 50 de lucrari, provenind din colectiile unor muzee, institutii sau detinatori particulari, ce ilustreaza toate etapele de creatie ale lui Hans Eder. Catalogul ce insoteste manifestarea expozitionala cuprinde studii dedicate unor aspecte mai putin cunoscute din evolutia artistului brasovean (peisajul, compozitiile religioase, grafica) si un amplu material documentar (reproduceri, catalog, date biografice, bibliografie).