Reuters despre uriasul sector public din Romania
Se asteapta ca alegerile prezidentiale din Romania sa conduca la un guvern care sa poata taia anul viitor pana la 150.000 de locuri de munca intr-un sector de stat supradimensionat, profund afectat de risipa, ineficienta si coruptie. Cu toate acestea, putini cred ca sectorul poate rezolva rapid multitudinea de probleme ce dateaza inca dinainte de caderea comunismului, noteaza Reuters, intr-un comentariu transmis miercuri.
”Avem comunitati de 6.000 de locuitori unde primariile au tot atatia angajati ca si comunitati de 200.000”, multi dintre acestia ‘rude, prieteni, amante, care nu fac nimeni, dar sunt platiti’, sustine Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, care reprezinta circa o jumatate de milion de angajati, mai ales din sectorul public, dar si din cel privat.
Romania spera ca scrutinul va pune capat blocajului dintre presedintele in functie, Traian Basescu, si contracandidatii sai din opozitie, blocaj ce a stopat reformele si a pus in pericol acordul cu FMI.
Invingatorul, care va decis in turul secund din 6 decembrie, va avea puterea de a desemna un nou prim-ministru, iar acesta va trebui apoi tina cont de recomandarile FMI, inclusiv cele de reducere a locurilor de munca si de inghetare a salariilor, masuri care, noteaza Reuters, nu pot rezolva total lipsa de eficienta si de pregatire din institutiile de stat.
Intre timp, cresteri salariale cu trei zerouri pentru inalti responsabili au creat resentimente din partea celor care, dupa 20 de ani de la executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, vad similitudini intr-o elita care s-a imbogatit, in timp ce romanii de rand sufera.
Birocratia la nivelul sec.XIX-lea
Vorbind despre o “birocratie kafkiana”, Reuters observa ca firme private sunt nevoite sa plateasca anual sute de mici taxe centrale si locale, in birouri pline de functionari aroganti, in timp ce institutii precum cele destinate sa gestioneze miliarde de euro din fonduri structurale ale UE raman cu personal insuficient.
”Reducerea locurilor de munca nu va rezolva neaparat problema eficientei in sectorul public. Acesta nu este, in general, un mediu competitiv”, afirma Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank din Romania.
Cele 1,3 milioane de angajati publici formeaza circa o treime din totalul salariatilor, mai mult decat in orice stat dezvoltat din OECD si cu mult peste tari vecine precum Ungaria, unde sectorul de stat asigura 18% din locurile de munca. Procentul foarte ridicat se explica partial prin faptul ca populatia salariala a Romaniei este de numai 5 milioane, dintr-o populatie totala de 22 milioane de locuitori, cu mult mai putin decat in alte state din UE.
Dar, explica expertii, politicienii suplimenteaza locurile de munca pentru a-si rasplati sustinatorii si a primi inapoi “dividende” dupa alegeri. Aproximativ 162.000 dintre angajari, aproape 10%, au fost facute din 2005 pana in 2008.
Aceasta situatie se combina cu o retea obscura in care, spun diplomati, unii politicieni se asociaza cu infractori pentru a “sifona” fonduri de firme de stat si proiecte de investitii, in pofida protestelor Uniunii Europene.
Jaful si coruptia sub umbrela partidelor!
“Practica transcende partidele, Odata ce ajung la putere, nu fac decat sa incerce sa isi bage in buzunare cat mai multi bani posibil”, crede Alina Inayeh, directorul Fundatiei Marii Negre pentru cooperare regionala. „Nici chiar semnalele foarte serioase trimise de Comisia Europeana nu au ingrijorat pe nimeni prea mult”, adauga ea.
Desi mai multe state din UE au avertizat Romania ca trebuie sa intareasca reformele si sa elimine coruptia, pana acum Comisia Europeana s-a limitat la un limbaj ferm, fara penalizari reale.
Salariile sunt o alta problema in Romania, atat timp cat angajatii publici castiga adesea mai mult de cat cei din mediul privat, mai ales prin bonusuri netransparente, care anul trecut au reprezentat jumatate din veniturile salariale din sectorul de stat.
In timp ce unii angajati la stat pot castiga pana la 30.000 de lei pe luna, o suma uriasa pentru Romania, iar demnitari isi afiseaza averile construind vile de lux, cumparand automobile Porsche sau Ferrari, ori genti Gucci, numai o mica parte din cresterile uriase – salariile in mediul public s-au majorat in medie cu 79% in 2005-2008, bonusurile cu 136% -, au ajuns pana la salariatii de la nivelele inferioare.
Valericai Gruia, de 53 de ani, tehnician la metrou, al carei salariu lunar este de 1.200 de lei, disparitatea ii aminteste de conditiile de trai grele din regimul Ceausescu, care a rationalizat alimentele pana la limita infometarii, in timp ce el organiza petreceri luxoase si isi construia monumente. “De ce l-am omorat pe Ceausescu, daca lucrurile nu s-au imbunatatit?”, se intreaba in finalul articolului Valerica Gruia.
Sursa: AGERPRES