Reuters: Recesiunea s-a adâncit în Europa Centrală
În majoritatea statelor din Europa Centrală ÅŸi de Est recesiunea s-a adâncit în trimestrul trei din 2012, din cauza cererii mai scăzute pentru exporturi ÅŸi a programelor de austeritate, în timp ce perspectivele unei redresări par îndepărtate, transmite Reuters.
Seceta prelungită, turbulenÅ£ele politice ÅŸi încetinirea principalei pieÅ£e de export – Germania – au afectat, de asemenea, economiile din regiune. Ungaria ÅŸi România, care au raportat pentru trimestrul trei din 2012 o scădere a Produsului Intern Brut de 0,5%, comparativ cu precedentele trei luni, faţă de un declin de 0,3% estimat de analiÅŸti, s-au confruntat cu efectele secetei, care afectat producÅ£ia agricolă, după rezultatele bune obÅ£inute în 2011.
La sfârÅŸitul anului trecut, România a intrat într-o recesiune în formă de 'W', pe fondul măsurilor de austeritate adoptate conform acordului cu FMI. Bătălia politică dintre preÅŸedintele Traian Băsescu ÅŸi premierul Victor Ponta a dus la deprecierea record a leului ÅŸi a afectat încrederea investitorilor ÅŸi, probabil, rezultatele referitoare la evoluÅ£ia Produsului Intern Brut în trimestrul trei. 'Pentru a Å£ine sub control cheltuielile bugetare, guvernul a fost forÅ£at să reducă cheltuielile de capital, cu implicaÅ£ii negative asupra sectorului construcÅ£iilor ÅŸi industriei. În acelaÅŸi timp, recolta slabă de cereale a afectat producÅ£ia agricolă', a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit, în BucureÅŸti. Declinul economiei Ungariei s-a extins la perioada ianuarie-septembrie 2012 în timp ce economia Cehiei s-a contract peste estimările analiÅŸtilor în trimestrul trei, cu 0,3%, extinzând scăderea Produsului Intern Brut pe întregul an 2012. "Datele sunt destul de sumbre. Principala preocupare o reprezintă problemele din zona euro, care afectează comerÅ£ul, sistemele bancare ÅŸi în general reduc încrederea, dar există ÅŸi probleme locale", a explicat economistul Neil Shearing, de la Capital Economics. Europa Centrală depinde semnificativ de exporturile către zona euro iar încetinirea afectează industria, mai ales când este combinată cu scăderea cererii pe plan intern. 'Dacă nu se va înregistra o înrăutăţire a crizei din zona euro, regiunea va evita criza înregistrată în 2008-2009 dar unele ţări vor rămâne în recesiune ÅŸi creÅŸterea va fi destul de anemică', a adăugat Shearing. Cu excepÅ£ia Slovaciei, unde avansul sectorului auto menÅ£ine economia pe o traiectorie ascendentă, majorările de taxe ÅŸi reducerea cheltuielilor au afectat cererea pe plan intern în statele din Europa Centrală ÅŸi de Est, unde investiÅ£iile în infrastructură au scăzut.
Slovacia a raportat o încetinire a avansului economiei, la 0,6%, dar rămâne una din cele mai bune evoluÅ£ii din Europa. ExcepÅ£ia o constituie cea mai săracă Å£ară din UE, Bulgaria, care a înregistrat în trimestrul trei o creÅŸtere de 0,1%. Polonia, cea mai mare economie a regiunii, va raporta în 30 noiembrie datele privind evoluÅ£ia Produsului Intern Brut, iar analiÅŸtii se aÅŸteaptă la o încetinire a creÅŸterii la 1,8%. Cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oară în ultimii trei ani, conform unei estimări preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea. DefiniÅ£ia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracÅ£ie a PIB-ului. În schimb, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea graÅ£ie unei creÅŸteri modeste de 0,1% în trimestrul al treilea după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.