REVINE CELEBRA LEGE 18!!

REVINE CELEBRA LEGE 18!!

0 258
Intr-un chip mai degrabă discret, Uniunea Europeană se pregăteÅŸte de o adevărată revoluÅ£ie în materie penală. Dacă propunerea privitoare la confiscarea bunurilor obÅ£inute ilegal va deveni Directivă Europeană, atunci toate statele membre vor trebui să introducă noile reguli în dreptul intern.
Pe scurt, proiectul de Directivă instituie o nouă practică judiciară care constă în confiscarea averii obÅ£inute prin mijloace infracÅ£ionale. Până acum confiscarea era o măsură adăugatăcondamnării penale, fiind limitată strict la bunurile implicate direct în acÅ£iunile vizate.
Ca de pildă drogurile tranzacÅ£ionate de care vorbea ieri premierul Ponta. Prin noul proiect se introduce, pe de o parte, măsura confiscării extinse, care presupune confiscarea unei părÅ£i din averea legată de comerÅ£ul ilegal, iar pe de altă parte confiscarea fără trimiterea la închisoare.
În cadrul dezbaterilor de la Bruxelles din 7 mai a.c. deputata Monica Macovei a explicat ca: “Punctul important este posibilitatea confiscării bunurilor provenite din infracÅ£iuni, fără a exista o sentinţă de condamnare". Desigur, este mai important să fie confiscate bunurile ÅŸi banii produÅŸi ilegal, decât să ajunga doi sau trei oameni în spatele gratiilor ÅŸi banii murdari să circule, mai departe în reÅ£ele de crimă organizată.
Este o schimbare radicala de gândire în materie penală care se întemeiază pe observaÅ£ia că închisoarea a devenit o pedeapsă complet ineficientă, pe când confiscarea averii ar Å£inti chiar inima activităţii infracÅ£ionale.
Mafia, (în sensul ei generic) nu urmăreÅŸte faimă ÅŸi demnitate publică, ci obÅ£inerea unei cantităţi nelimitate de bunuri.
Mafia îÅŸi are etica ei de clan ÅŸi nu vede în privarea de libertate o pierdere de onoare.Deocamdată proiectul de Directivă a fost adoptat în Comisia LIBE ÅŸi urmează negocierile cu Comisia Europeană înainate de a deveni lege propriu-zisă.
Sa speram ca va fi asa…cu toate riscurile existente azi, de genul celor cu care are, din pacate,frecvent "tangente" in maniera de lucru, actuala ANI… În acest context dezbaterile din jurul articolului 44 din actuala ConstituÅ£ie devin cu atât mai interesante. O viitoare Directivă europeană privitoare la confiscarea extinsă ÅŸi la confiscarea fără pedeapsă penală se va putea aplica ÅŸi în condiÅ£iile ConstituÅ£iei actuale care prevede explicit la punctul 9 (art 44): ”Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracÅ£iuni ori contravenÅ£ii pot fi confiscate numai în condiÅ£iile legii.
TotuÅŸi va fi greu în cele mai multe situaÅ£ii ca anchetatorul să poată dovedi ,pe bune, provenienÅ£a ilegală a unor bunuri ÅŸi, de aceea, s-a propus inversarea sarcinii probei. Cam ca in vechea Lege 18…
Cu alte cuvinte, suspectul ar trebui să producă el dovezi că bunurile sale au o provenienţă legală. Din 1991 ÅŸi până astăzi a revenit periodic propunerea de eliminare a unei propoziÅ£ii de la art 44, potrivit căreia ”caracterul licit al dobândirii se prezumă”. DeclanÅŸată ca revoltă împotriva abuzului prezidenÅ£ial, modificarea ConstituÅ£iei ar putea deveni, surprinzător, mai ales o dezbatere despre regimul proprietăţii…
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.