Revitalizarea organismului (II)
Din acest motiv, pentru a fin sanatosi in fiecare anotimp trebuie sa dam mai multa atentie organelor care corespunzator si de a restabili echilibrul vital.
In medicina chinezeasca, exista cinci anotimpuri (al cincilea fiind asociat cu sfarsitul verii), fiecaruia, in parte, corespunzandu-i un anumit tip de? alimente, care trebuie consumate cu preponderenta, dar nu exclusiv.
- Primavara-Anotimpul renasterii in seamna revitalizarea organismului. Elemente corespondente ale acestui anotimp sunt lemnul, gustul acru, iar organele influentate sunt ficatul si vezica biliara. Ficatul, care imbogateste organismul cu energie si, in acelasi timp, il curata de toxine, trebuie reaprovizionat primavara. Primavara trebuie reparate dezechilibrele organismului, realizata curatarea cu atentie a ficatului de toxine si eliminarea acumularilor reziduale din corp.
- Dieta-Alimentele specifice primaverii sunt cele care ofera energie calda organismului: carnea de gaina sau curcan si alimentele care au gust acru. Acestea influenteaza pozitiv energia fizica. Pentru combaterea starilor de agitatie interna, stres sau furie sunt recomandate alimente care au proprietatea de a calma organismul si de a restabili echilibrul intern: varza acra, branza de vaci, ceaiul de fructe, berea, precum si graul incoltit, frunze de sfecla, praz, urzici, papadie.
- Recomandari cromatice– Pentru refacerea tonusului, imbraca-te in tonuri de verde, plimba-te mult prin parcuri sau zone cu multa vegetatie si consuma multe verdeturi.