Revizionismul mondial promovat de Trump, când interesele SUA o cer

Revizionismul mondial promovat de Trump, când interesele SUA o cer

0 16

Disputa canalului Panama, unul vital pentru comerțul mondial și prin care se desfășoară 5% din traficul maritim mondial, este pe cale să se reaprindă din cauza taxelor mari percepute vapoarelor americane, de comerț sau militare. Canalul, restituit de Jimmy Carter țării din America Latină, este calea maritimă vitală prin care se transportă mărfuri între estul SUA și Asia, ocolul îndelungat pe la Capul Horn nefiind o alternativă viabilă și datorită riscurilor implicate de furtunile violente pentru vasele de transport mărfuri, în special.
Cutia Pandorei pe tema revizuirii controlului canalelor navigabile poate reaprinde și pretențiile Marii Britanii asupra Canalului Suez, dar și pretențiile Chinei asupra Strâmtorii Taiwan(Formosa) și chiar asupra acestei insule, care a aparținut marelui stat asiatic până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Revizionismul mondial reiterat de Trump ca politică externă poate duce la spargerea Status Quo-ului ca principiu fundamental al Dreptului Internațional și la redesenarea granițelor dintre state pe principiul dreptului istoric, care se opune celui demografic, aspect care deja se produce în Ucraina.
România nu este nici ea scutită de această dialectică istorică, Ungaria încă pretinzând Transilvania din perspectiva dreptului istoric, deși România nu mai pretinde teritoriile pierdute nelegitim și samavolnic în favoarea Ucrainei în urma Pactului Ribbentrop-Molotov și a ultimatumului lui Stalin din 1940, respectiv Basarabia.
Cum diplomația actuală nu poate duce la redesenarea granițelor mondiale, singura cale rămasă este războiul, unul pe care Trump este dispus să-l înceapă pentru recucerirea Canalului Panama din considerente economice, iar China pentru realipirea Taiwanului, Rusia fiind deja pionier în impunerea acestei paradigme istorice în estul Ucrainei. 
„Marina noastră şi comerţul nostru sunt tratate deosebit de nedrept. Taxele (de trecere) pe care le percepe Panama sunt ridicole”, a transmis Trump pe o rețea de socializare.
El a adăugat că „această escrocherie totală a ţării noastre va înceta imediat”. Controlul Canalului Panama, finalizat de SUA în 1914, a fost restituit integral ţării din America Centrală în 1999, în temeiul unui acord semnat de preşedintele democrat Jimmy Carter în 1977. „A fost doar la latitudinea Panama să îl gestioneze, nu a Chinei sau a altcuiva”, a scris Trump sâmbătă. „Nu am lăsat şi nu vom lăsa NICIODATĂ să cadă în mâini greşite!”, a mai transmis el.
Dacă Panama nu este în măsură să garanteze „funcţionarea sigură, eficientă şi fiabilă” a acestei căi navigabile, „atunci vom cere ca Canalul Panama să ne fie returnat, în întregime, şi fără discuţii”, a punctat Donald Trump, potrivit Hotnews.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.