Revizuirea Acordului de la Viena

Revizuirea Acordului de la Viena

0 368

Acordul de la Viena, semnat de principalele noua banci cu capital strain din Romania, ar putea fi usor revizuit, iar bancile sa-si reduca expunerea pe piata locala, operatiune care nu ar trebui inteleasa negativ, a declarat saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„Trebuie sa vedem si ce este cu aceasta rezerva pe termen lung si, in masura in care ea a fost creata in relatia mama banci-fiica, atunci este posibil ca si acordul de la Viena, in care sub umbrela FMI si CE ne-am inteles cu cele noua banci sa-si pastreze expunerea pe Romania, sa fie usor revizuit si atunci ar trebui sa avem o discutie si o explicatie ca acest lucru sa nu fie inteles negativ: au plecat bancile cu banii. Nu, s-a redus expunerea fata de Romania, deci s-a redus si datoria pe termen scurt”, a precizat Isarescu.
Surse oficiale au declarat saptamana trecuta ca principalele noua banci straine din Romania se vor intalni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu FMI, BNR si CE pentru a patra evaluare a acordului incheiat in martie 2009 la Viena si, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piata locala.
Guvernatorul bancii centrale a explicat ca „o buna parte” din datoria pe termen scurt o au sucursalele din Romania fata de bancile mama, care au imprumutat publicul roman, de multe ori populatia, deci se poate spune ca este datoria romanilor.
„Aici este o legatura. De ce am ajuns aici? Binenteles ca sunt multe discutii – daca trebuia populatia sa se imprumute, daca aceasta nu a fost, potrivit teoriei conspiratiei internationale, o mare manevra prin care trebuie cetateanul roman a fost adus in starea de indatorat, banuiesc ca este si o reactie la blocajul total al importurilor din anii ’80”, a continuat Isarescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.