Revolta anticomunistă din 1987 – doua zile de manifestari

Revolta anticomunistă din 1987 – doua zile de manifestari

0 870
AsociaÅ£ia "15 Noiembrie 1987 BraÅŸov" va organiza în zilele de 15 ÅŸi 16 noiembrie două evenimente pentru a marca împlinirea a 26 de ani de la Revolta anticomunistă din 1987 a muncitorilor de la uzina de autocamioane, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, preÅŸedintele "AsociaÅ£iei 15 Noiembrie 1987 BraÅŸov", Florin Postolachi.
"Vineri, la ora 10.00, se vor depune coroane de flori la TroiÅ£a din faÅ£a Spitalului Clinic JudeÅ£ean de Urgenţă unde coloana de muncitori care se deplasa în 15 noiembrie 1987 spre sediul judeÅ£enei de partid s-a oprit iar manifestanÅ£ii au îngenuncheat ÅŸi au cântat "DeÅŸteaptă-te române".
Sâmbătă, între orele 10.00-13.00 se va desfăşura cea de a XXIV-a ediÅ£ie a "Crosului internaÅ£ional 15 Noiembrie" la care sunt aÅŸteptaÅ£i să participe peste 1000 de tineri aÅŸa cum s-a întâmplat la fiecare ediÅ£ie de până acum. Traseul pe care vor alerga participanÅ£ii măsoară 5 km ÅŸi este acelaÅŸi ca ÅŸi cel parcurs în 15 noiembrie 1987 de muncitori – porneÅŸte din faÅ£a uzinei Roman S.A până la Prefectura BraÅŸov", a precizat Florin Postolachi.
 
Revolta anticomunistă din 1987 s-a declanÅŸat la Uzina de Autocamioane BraÅŸov, printr-o grevă începută în noaptea de 14 noiembrie de muncitorii din schimbul III ÅŸi continuată a doua zi cu un marÅŸ până în centrul oraÅŸului, în faÅ£a Comitetului JudeÅ£ean al Partidului Comunist Român.
Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranÅ£ii a provocat luarea cu asalt a sediului judeÅ£enei de partid. Portretul dictatorului Nicolae CeauÅŸescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii ÅŸi incendiat.
A urmat intervenÅ£ia trupelor speciale de securitate, anchetarea a 500 de manifestanÅ£i, la BraÅŸov ÅŸi la BucureÅŸti ÅŸi procesul din 3 decembrie 1987 care s-a soldat cu condamnări între 3 luni ÅŸi ÅŸase ani la locul de muncă ÅŸi deportarea unui număr de 61 de muncitori în judeÅ£ele BotoÅŸani, Suceava, Vâlcea, Vaslui, GalaÅ£i, MureÅŸ ÅŸi Miercurea-Ciuc. Alte 17 persoane au avut domiciliul obligatoriu în BraÅŸov.
Din cei 61 de muncitori deportaÅ£i, 14 au decedat pe parcursul anilor din diverse cauze, iar din cei peste 30 care sunt în viaţă, unii s-au întors, după 1989, în BraÅŸov, alÅ£ii au rămas în zonele în care au fost deportaÅ£i.
Două persoane încă mai lucrează la Roman S-A la secÅ£ia turnătorie, a precizat preÅŸedintele "AsociaÅ£iei 15 Noiembrie 1987 BraÅŸov. AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.