Revoluţia din 89, gay şi promovarea migranţilor într-un ghiveci politically correct. la...

Revoluţia din 89, gay şi promovarea migranţilor într-un ghiveci politically correct. la Festivalului de film One World Romania la Brașov

0 248

Festivalul de film documentar „One World Romania la Brașov” propune, în perioada 7-10 noiembrie 2019, patru zile deproiecții de filme, dezbateri, o expoziție de fotografie și două întâlniri speciale – cu reprezentanţii comunităţii gay cum altfel – şi al unei agenţii pentru refugiaţi pentru liceeni.
Prima ediție a festivalului One World Romania la Brașov va cuprinde proiecțiile a 12 filme de lungmetraj, preponderent documentare ce prezintă fie aspecte legate de tema principală a evenimentului, fie alte realități și problematici diverse și relevante pentru societatea contemporană. 

Expoziția de fotografie „Cicatrice”, semnată de Cosmin Bumbuț și de Elena Stancu, este unul dintre evenimentele speciale ale ediției și aduce în lumină violențele domestice de la noi din țară. Departe de a fi incidente izolate, acestea sunt atât de frecvente încât ajung piesa de rezistență a unei culturi a violenței tolerate social pe baza principiului că nimeni nu are dreptul să „se bage în familia altuia“. 
Despre experiența feminină este vorba și în „Ivana cea Groaznică”, al doilea lungmetraj al Ivanei Mladenovic, premiat de curând la festivalul de la Locarno, care va deschide festivalul. Filmul va fi prezentat în avanpremieră la Brașov și abordează, într-un mix liber de ficțiune și documentar, problemele care pot apărea în jurul unui discurs de emancipare. În plus, tratează și alte teme de actualitate, cum ar fi dezrădăcinarea resimțită de persoanele care trăiesc la intersecția mai multor culturi. După proiecție, cineasta însăși va răspunde tuturor întrebărilor publicului brașovean.

Printre filmele ediției se numără „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, în regia Milei Turajlic, unul dintre cele mai premiate documentare ale ultimilor ani. Cu 70 de ani în urmă, comunismul a intrat în Iugoslavia. O dată cu el, o familie de necunoscuți a fost mutată forțat în apartamentul familiei Turajlic, în spatele unei uși care de atunci a rămas închisă. Din arhive publice și personale și filmări emoționant de familiare și intime, realizatoarea recreează o întreagă epocă și interoghează soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generații și care acum așteaptă, fără multă răbdare, la picioarele ei. 

Un alt film tulburător este „Videograme dintr-o revoluție”, în regia lui Andrei Ujică și a lui Harun Farocki, o reconstituire cronologică din imaginile de arhivă ale Revoluției Române din decembrie 1989, începând de la ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu și până la ocuparea sediului Televiziunii Române de către revoluționari.

O serie de dezbateri publice vor însoți o parte a proiecțiilor din festival, printre invitați numărându-se câteva personalități importante pentru perioada de tranziție ulterioară Revoluției din 1989: fostul ministru Mona Muscă, cineaștii Stere Gulea șI Vivi Drăgan Vasile, realizatori ai unuia dintre filmele emblematice despre acea perioadă, „Piața Universității 1990”, și Indrei Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, unul dintre candidații principali la președinție în cadrul primelor alegeri de după Revoluție. Nu va lipsi nici o perspectivă artistică deopotrivă mai intimă și mai detașată sub forma filmului „După tăcere” (2012) al Vaninei Vignal. Cineasta, care va fi și ea prezentă la Brașov, descrie felul în care s-a izbit, la 20 de ani de la căderea comunismului, de mecanismul fricii și al tăcerii.

Perfect politically correct – gay şi reprezentanţii migranţilor nu lipsesc
,,În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și din Polonia. În consecință, acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a primei ediții a festivalului One World Romania la Brașov. Vom discuta împreună, timp de 4 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut acești 30 de ani, ce am învățat și ce mai rămâne de învățat pentru consolidarea unei democrații veritabile”.

Alți invitați speciali ai festivalului sunt ,,activiști neobosiți conform organizatorilor: ,,Patrick Brăila este una dintre cele mai puternice voci ale comunității trans din România, iar Gabriela Leu reprezintă UNHCR – Agenția ONU pentru refugiați. Amândoi vor intra în dialog cu spectatorii cu ocazia proiectării a două filme care tratează problematici specifice activității lor. 
Iar cum toate aceste discuții legate de drepturi și libertăți nu și-ar avea rostul fără o bază stabilă și anume un sistem legislativ și juridic echitabil și imparțial, festivalul își propune să introducă în premieră la Brașov un atelier practic de educație juridică susținut de doi avocați cu experiență, Veronica Cocârlea și Vlad Vidican. Atelierul are drept scop clarificarea unor noțiuni de a căror înțelegere depinde exersarea deplină și în cunoștință de cauză a drepturilor fiecărui cetățean în parte”. 

Evenimentul este organizat de: Asociația One World Romania, organizator local: Asociația ARTBURG şi este cofinanțat de: Consiliul Județean Brașov

Parteneri: Primăria Municipiului Brașov, Goethe-Institut, Institut Franais, Centrul Rațiu pentru Democrație, Konrad Adenauer Stiftung,  UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Centrul Cultural Reduta, Coresi Shopping Resort, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Depoul de Artă Urbană, Forumul Democrat al Germanilor din România, Forumul German de Tineret Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Colegiul Național „Johannes Honterus”, Colegiul Național „Dr. I. Meșota”

Parteneri media: Zile și Nopți, Kiss FM, Brașov TV, La pas prin Brașov, Radio România Brașov FM, Karpatenrundschau, Allgemeinde Deutsche Zeitung, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Brașov (APDT BV)

Sponsorizat de: Vinarte

Programul One World Romania la Brașov

Expoziția de fotografie „Cicatrice”
de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu
Expoziția va putea fi vizitată zilnic în perioada 1-30 noiembrie, între orele 10-22, la Coresi Shopping Resort / Piața cu Copaci. Intrarea este liberă.

Joi 7 noiembrie
Colegiul Național „Johannes Honterus” ora 11.00
Gardul de la frontieră
Austria 2018 | regia Nikolaus Geyrhalter | 112 min.
precedat de o discuție cu Gabriela Leu, coordonator de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați

Centrul Cultural Reduta ora 18.00
Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Druga strana svega)
Serbia, Franța, Qatar, Germania, Ungaria 2017 | regia Mila Turajlic | 100 min.

https://eventbook.ro/film/bilete-cealalta-parte-a-tuturor-lucrurilor

ora 20.00

Ivana cea Groaznică Avanpremieră
România, Serbia 2019 | regia Ivana Mladenovic | 86 min.
proiecție urmată de Q&A cu Ivana Mladenovic și Ana Szel

https://eventbook.ro/film/bilete-ivana-cea-groaznica-one-world-romania-la-brasov

Vineri, 8 noiembrie
Cinemateca Patria
Colegiul Național „Dr. I. Meșotă” ora 11.00
Oamenii dreptății
România 2019 | regia Monica Lăzurean-Gorgan
Sesiune practică de educație juridică cu avocații Veronica Cocârlea și Vlad Vidican

ora 18.00
Hotel Iugoslavia
Elveția 2017 | regia Nicolas Wagnières | 78 min. ora 19.30

Piața Universității – România
România 1991 | regia Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu | 72 min.
urmată de o dezbatere cu Mona Muscă, Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile

Sâmbătă 9 noiembrie
Cinemateca Patria ora 15.00
Zidul (Die Mauer)
Germania 1991 | regia Jürgen Böttcher | 99 min.
(film prezentat în partenariat cu Goethe-Institut București) ora 17.00
Jamilia
Franța, Kârgâzstan 2018 | regie Aminatou Echard | 84 min.
(film prezentat în partenariat cu Institutul Francez din București) ora 18.45

După revoluție
România 2010 | regia Laurențiu Calciu | 83 min.
proiecție urmată de un dialog cu Indrei Rațiu ora 21.15

Coby
Franța, SUA 2017 | regia Christian Sonderegger | 78 min.
(film prezentat în partenariat cu Institutul Francez din București)
proiecție urmată de Q&A cu Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans

Duminică 10 noiembrie
Cinemateca Patria ora 14.00
Adio, iarnă! (Winter adé)
Germania de Est 1989 | regia Helke Misselwitz | 116 minute
(film prezentat în partenariat cu Goethe-Institut București)

ora 16.30
Videograme dintr-o revoluție
Germania, România 1992 | regia Andrei Ujică și Harun Farocki | 106 min.

ora 18.30
După tăcere (Après le silence – Ce qui n’est pas dit n’existe pas ?)
Franța, România 2012 | regia Vanina Vignal | 95 min.
proiecție urmată de Q&A cu Vanina Vignal

Toate filmele vor fi subtitrate în limba română.

Pentru cele două proiecții de joi 7 noiembrie, la Centrul Cultural Reduta, prețul unui bilet este de 10 RON. Biletele pot fi achiziționate prin platforma Eventbook sau la casieria Reduta, intre orele 11-13 și 14-17.

Toate celelalte proiecții și evenimente au intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.