Revoluția protecției jurnaliștilor a început! Să fie adevărat?
Apelurile organizațiilor de media pentru o poziție internațională oficială, concentrată și coordonată destinată protecției jurnaliștilor s-au soldat cu un foarte recent succes: Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluție care pentru prima dată este direcționată spre apărarea ziariștilor și a muncii lor, anunță „The Guardian”.
Este vorba în primul rând despre prevederi care se referă la reținerea și arestarea celor care practică această meserie. Mai departe, documentul vorbește despre reformarea tuturor legilor care obstrucționează munca jurnalistică, făcând apel la state să nu se amestece în politicile editoriale și să nu recurgă la mijloace cibernetice care ar putea aduce daune anonimității surselor jurnaliștilor.
Nu în ultimul rând, se cere încetarea atacurilor și discriminărilor la adresa femeilor din breaslă. Este de remarcat faptul că organismul ONU, care reunește 47 de țări, a adoptat rezoluția în unanimitate. De acum înainte, Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului se va ocupa nemijlocit și de rezultatele monitorizărilor pe această temă, precum și de plângerile legate de siguranța jurnaliștilor și de sistemele și mijloacele de a le rezolva.
Pe de altă parte, salutând pasul înainte, organismele media atrag atenția că mai sunt multe de făcut. Philippe Leruth, președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor, susține că „doar vorbele nu sunt suficiente. Această moțiune trebuie urmată de acțiune, pe a putea fi oprite cu adevărat uciderea, atacarea și împiedicarea jurnaliștilor de a-și face meseria, în timp ce agresorii lor sunt feriți de consecințele judiciare”. Și Courtney Radsch a vorbit, în numele Comitetului de Protecție a Jurnaliștilor, despre „acțiune concretă” din partea statelor, inclusiv în ceea ce privește reformele legislative necesare unei depline independențe a presei. La rândul său, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, consideră că „rezoluția este un mare pas înainte în eforturile conjugate de a asigura securitatea membrilor organismelor media și de a-i aduce în fața justiției pe cei care atacă jurnaliștii”.
Foarte mulți observatori consideră că această poziție oficială a Națiunilor Unite este un semn care atestă debutul unei revoluții în procesul de a asigura o protecție de anvergură internațională pentru cei care au ales ca profesie informarea opiniei publice. Pe de altă parte, erau greu de trecut cu vederea fără o reacție concertată din partea ONU atâtea și atâtea atacuri asupra reprezentanților mass-media care au ajuns să ude cu propriul sânge, în multe cazuri, vocația de a transmite din locuri în care puțini alții au curajul să intre.