Rezervele de petrol se epuizeaza mai rapid decat estimarile

Rezervele de petrol se epuizeaza mai rapid decat estimarile

0 240

Lumea se indreapta spre o catastrofa energetica care ar putea ingenunchea revenirea economiei globale, din cauza ca marea parte a campurilor petrolifere majore din lume au trecut de momentul de varf al productiei, avertizeaza un reputat economist in probleme energetice, citat de The Independent.
Preturile ridicate ale aurului negru, cauzate de cresterea rapida a cererii, alaturi de o stagnare, sau chiar un declin al aprovizionarii cu petrol ar putea anula orice sansa de revenire a cresterii economice, crede Dr. Fatih Birol, economistul sef al International Energy Agency (IEA).

Rata de epuizare a rezervelor e dubla
Intr-un interviu acordat The Independent, Dr Birol afirma ca atat publicul, cat si guvernele par a fi oarbe in fata evidentei ca petrolul, pe care se bazeaza civilizatia umana moderna, se epuizeaza cu o viteza mai mare decat estimarile initiale, iar varful productiei mondiale se va inregistra in circa zece ani – cu o decada mai devreme decat credeau majoritatea specialistilor.
O analiza detaliata a peste 800 de campuri petrolifere din intreaga lume, care asigura trei sferturi din rezervele mondiale, arata ca marea lor majoritate au atins momentul de varf al productiei, iar rata de reducere a rezervelor de petrol este de doua ori mai mare decat se credea in urma cu doi ani.
In plus, apare si problema cronica a subfinantarii investitiilor in tarile producatoare de petrol, care se va traduce intr-o „prabusire a industriei” care va pune in pericol orice speranta de revenire din actuala criza economica mondiala, afirma omul de stiinta.

Petrolul nu se va epuiza azi sau maine, dar trebuie sa fim pregatiti
Intr-un avertisment lansat tarilor occidentale, Dr Birol crede ca puterea pe piata a catorva producatori de petrol – majoritatea din Orientul Mijlociu – va creste rapid, pe masura ce criza petrolului va incepe sa se contureze, dupa 2010.
„Intr-o buna zi vom ramane fara petrol, nu e vorba de azi sau de maine, dar intr-o zi vom ramane fara petrol si trebuie sa renuntam la petrol inainte ca petrolul sa renunte la noi, si trebuie sa ne pregatim pentru acel moment”, declara el.
„Cu cat mai devreme vom incepe, cu atat mai bine, pentru ca intregul sistem economic si social este bazat pe petrol. O schimbare va presupune foarte mult timp si foarte multi bani si ar trebui sa tratam aceasta problema foarte serios”, a mai spus Dr Birol.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.