Rezultatele BAC-ului de la Brasov au fost mult sub asteptari
Desi emotiile testarii au trecut, multi dintre elevii brasoveni au ramas cu un gust amar dupa aceasta experienta a examenului de maturitate.
Asteptat de fiecare elev cu infrigurare, examenul acesta este motiv de galceava intre profesori si elevi, intre profesori ai autoritati, intre toti cei implicati care reclama intotdeauna neregului surprinse, auzite, zvonite, stiute, vazute.
Se pare ca nici BAC-ul 2008 nu putea face exceptie de la regula.
Rezultatele BAC-ului din Brasov nu a urcat niciodata judetul in topul celor cu promovabilitate ridicata, insa, cel din acest an, s-a scufundat mai mult decat de obicei.
Astfel, judetul Brasov ocupa unul din ultimele cinci locuri din tara in ceea ce priveste rezultatele obtinute la prima sesiune a examenului de bacalaureat. Doar 55,44% dintre candidatii care s-au prezentat la examen au reusit sa obtina medie de trecere.
Chiar daca procentul celor care au trecut BAC-ul este destul de mic, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean spun ca aceasta este o dovada a seriozitatii si exigentei cu care cadrele didactice din Brasov au tratat acest examen.
„Noi ne ghidam in functie de procentul de promovabilitate la nivelul promotiei actuale de la cursurile de zi, pe care-l consideram cel mai edificator indicator al rezultatelor examenului. Procentul de peste 65%, care cu siguranta va creste dupa solutionarea contestatiilor, este unul firesc daca examenul este tratat cu seriozitate“, a declarat Mihaela Judele, inspectorul general al ISJ Brasov.
Cu toate acestea, nu a fost obtinuta nicio medie de 10 in tot judetul, cele mai mari medii, de 9,94, au fost adjudecate de doua eleve ale Colegiului National „Dr. I. Mesota“: Anamaria Agache si Mihaela Roxana Manoiu.
„Acest procent dovedeste ca la Brasov examenul a fost tratat cu seriozitate, rezultatul suprapunandu-se cu ceea ce absolventii au dobandit ca si cunostinte in anii de scoala. Bacalaureatul nu face altceva decat sa certifice perspectiva de a accede in invatamantul superior, iar o economie performanta se bazeaza nu doar pe cei cu studii superioare, ci, mai ales, pe tehnicienii si muncitorii calificati pe care ii da invatamantul liceal. Cei care nu au obtinut diploma se pot angaja in meseriile pentru care s-au pregatit, devenind buni specialisti in domeniile respective“, a mai declarat inspectorul-sef al ISJ Brasov.
Rezultatele slabe obtinute de elevii brasoveni au determinat depunerea unui numar impresionant de contestatii, 1.678, ale caror raspuns va fi afisat in cursul zilei de maine, 9 iulie.
Intre 14 si 18 iulie, candidatii respinsi, care doresc sa sustina un nou examen, se vor putea inscrie pentru sesiunea care va debuta la 18 august. Probele examenului vor avea loc intre 18 si 27 august, urmind ca pe 29 august sa fie afisate rezultatele.
S.M.