Ridichea neagra (Raphanus sativus)

Ridichea neagra (Raphanus sativus)

0 270
Ridichea neagra contine vitaminele A, B,C, P, potasiu, calciu, iod, magneziu, sulf, enzime si un ulei volatil sulfurat – rafanolul. Este mai iute decat, ridichea de luna. Zeama si uleiul extrase din ea fluidizeaza saliva si sucul gastric, elimina secretiile bronhice si stopeaza propagarea bacteriilor.
  1. Parti utile: Radacina- se recolteaza toamna in perioada in care radacina contine o mare cantitatea de substante active.
  2. Utilizari medicinale:
 
Tratarea afectiunilor tractului gastrointestinal
  • Este un fluidizam al secretiilor bronsice, datorita continutului sau bogat ?n substante active sulfurate.
  • Bronsita cronica si asm.
  • Depurativa, energizanta, ridichea neagra este folosita in  eliberarea ficatului si rinichilor de deseuri si toxine.
  • Activeaza intestinul, stomacul si vezica biliara.
  • Fortificarea persoanelor anemice si a copiilor.
  • Stimuleaza pofta de mancare.
  • In constipatie
  • Tratarea arsurilor si iritatiilor pielii
  • Vindeca afectiunile digestive si rinitele, elimina secretiile bronhice.
  • Fluidizeaza saliva si sucul gastric, elimina secretiile bronhice si stopeaza propagarea bacteriilor.
 
  1. Preparate:
Suc din radacina proaspata- reteta este eficienta ?n tulburarile hepatice, tulburarile vezicii biliare si in tusea persistenta:se spala bine cateva ridichi negre, se taie rondele subtiri, fara a le decoji. Se acopera fundul unui vas cu felii subtiri si se presara pe ele un strat de zahar nerafinat. Se pun astfel mai multe straturi alternative de ridichi si zahar. Se lasa la macerat pana la formarea unui sirop gros. Se scurge siropul si se pastreaza intr-un flacon inchis ermetic, la rece. Se beau 3 linguri dimineata, pe stomacul gol si 2 linguri inainte de masa de seara. Se face aceasta cura timp de doua, pana la 4 saptamani.
  • Capsule- se iau 2 capsule dimineata inainte de masa
  • Consumata cruda, ridichea neagra este un adjuvant pretios pentru persoanele care sunt expuse la alergii si eczeme.
  • Contra artrozei- se rade fin o ridiche neagra mare, spalata, necuratata de coaja. Se lasa la macerat acest piure ?ntr-un litru de vin alb sec, timp de doua saptam?ni. Se agita sticla ?n fiecare zi. Se strecoara. Se bea un pahar din acest preparat dimineata, pe stomacul gol. Se face cura timp de trei saptam?ni si se poate relua ?n fiecare anotimp.
  • Contra tusei- se spala bine o radacina de ridiche si se scobeste fara a strapunge coaja. In locul ramas se pine o lingurita de miere. Radacina se pune pe un pahar. Se lasa de seara pana dimineata, cand se scurge sucul colectat care se bea. Se repata operatia pana la disparitia afectiunii.
 
  1. La ce ne ajuta ridichea neagra?
Ca si alte radacinoase, ridichea neagra favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, ducand la scaderea colesterolului si prevenind aparitia bolilor de inima. Pe de alta parte, siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani. Mai mult, ridichea neagra actioneaza precum un sedativ asupra sistemului nervos al organismului. Indeosebi in cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu impotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la fortifierea organismului, optimizand procesul de crestere si dezvoltare. Ridichea neagra este indicata la copii si pentru combaterea starilor de oboseala si anemie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.