Rîsul curcilor: adevărata poveste, a „emisarilor” lui Ciolacu la Trump!
Premierul Marcel Ciolacu a produs șoc ieri cu anunțul că a trimis doi emisari speciali din partea guvernului României care urmează să meargă la reședința lui Donald Trump și să aibă contacte la nivel înalt cu membri ai administrației americane. Nu se știa inițial nici măcar cine sunt cei doi, cît de oficial e mandatul lor, cu cine au programate întîlniri, nu se știa nimic.
Azi, ne-am lămurit: super-misiunea celor doi superagenți guvernamentali la Trump s-a fîsîit din cauza unei pene de cauciuc. Și nu, nu e banc, deși, pe de altă parte, România continuă să lase impresia unui imens sitcom*.
Povestea, pe scurt.
Ce ne-a anunțat ieri Ciolacu, despre super-misiunea la Mar-a-Lago: ”Așa lucrează ei. Eu, prim-ministru, am o persoană pe care am trimis-o în SUA. A aterizat ieri, are întâlniri la Mar-a-Lago. Schimbăm sistemul de abordare, încercăm cu toții să ieșim din bula care a funcționat până acum. Administrația Trump funcționează altfel”.
La scurtă vreme vine al doilea șoc: unul dintre emisari, cel mai important, de fapt, e extrem de controversatul afacerist româno-american Dragoș Sprînceană.
Ce a fost, de fapt, ieri, la Mar-a-Lago și unde trebuiau să aibă loc mărețele discuții ale emisarilor speciali?
Simplu, a fost anuala American Patriots Gala, un eveniment la care participă figuri importante ale republicanilor și la care se colectează fonduri pe bază de donații, licitații, vînzări de șepci MAGA, tricouri șamd. Participanții își cumpără bilete, care sunt de mai multe categorii și participă și la o recepție, cadrul fiind resortul lui Trump din Palm Beach, Mar-a-Lago.
La eveniment trebuia să participe, teoretic, și președintele SUA, ca și cel al Argentinei, Javier Milei. Și tot acolo, ”emisarii” României mizau pe șansa unei poze cu Trump, mai de aproape ori mai de departe, ca să raporteze Ciolacu poporului că, gata, s-a refăcut legătura cu administrația americană.
Soarta a vrut altfel, însă.
Trump a plecat, într-adevăr, de la Washginton spre Florida, cu elicopterul prezidențial Marine One, care a făcut, însă, o pană de cauciuc, așa că pe aeroportul Miami International președintele SUA a trebuit să se transfere în alt elicopter, ceea ce a produs o întîrziere, astfel că nu a mai ajuns la gala American Patriots, unde îl aștepta cu sufletul la gură România, prin emisarii ei.
Din cîte relatează presa americană, Trump nici nu ar fi avut de gînd, însă, să participe la gala de la Mar-a-Lago, el plecînd de la Miami la resortul de golf Trump National Doral Miami, care se află în Doral, la vest de Miami, în timp ce Mar-a-Lago e la nord și unde era programat un mare turneu.
Cel mai șifonat a ieșit președintele Argentinei, Javier Milei, care a participat la eveniment și a primit un premiu. Dar el venise pentru o poză cu Trump, pentru că țara sa negociază în acest moment un acord important cu FMI, iar o foto de gît cu Trump l-ar fi putut ajuta foarte mult la tratative, scrie presa din Argentina.
După ce a aflat de eșecul, delegația care îl însoțea pe președintele Milei – inclusiv șeful de stat major prezidențial, generalul Karina Milei și ministrul Economiei Luis Caputo – a decis să părăsească locul.
Organizatorii evenimentului au susținut că Trump a fost prezent, dar surse apropiate lui Milei insistă că liderul SUA nu a fost acolo și a ajuns la Mar-a-Lago abia după ora 23.00. Zborul care transporta delegația argentiniană a plecat de pe aeroportul din Miami la ora 12.39 și a aterizat în Buenos Aires în această dimineață.
Totuși, nici ”emisarii” guvernului României nu au plecat chiar cu mîna goală, ci și-au făcut poze cu Milei.
Din care poze am aflat că al doilea ”emisar” special al guvernului Ciolacu e președintele CJ Buzău, Lucian Romașcanu. Ba chiar, Sprînceană și-a tras o foto la recepție și cu Kristi Noem, secretarul general al Homeland Security, acea instituție care tocmai ne-a suspendat vizele, și cu fosta iubită a lui Trump Jr., Kimberly Guilfoyle, nominalizată ambasador în Grecia.

Cam astea au fost bravele acțiuni diplomatice ale ”emisarilor” ciolaciști.
Viitorul României s-a schimbat de ieri încoace, prim-ministrul nostru a reparat situația.
Ca să fie bîlciul complet, azi a bubuit știrea că FBI l-a luat la puricat pe marele ”emisar” Sprînceană pentru afacerile din SUA, atît de grozave că firma lui nici site funcțional nu mai are.
Iar cîteva ceasuri mai tîrziu, informația difuzată exclusiv de siteul știripesurse a dispărut fără urmă.
Cum spuneam, România, un imens sitcom*.
Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro
Nota
Sitcom este un gen de serial TV de comedie. Termenul vine din engleză de la situation comedy (comic de o situație). Acest gen de seriale prezintă într-o latură comică viața unor personaje în medii obișnuite (în familie, la locul de muncă, în viața de zi cu zi, etc.). O altă caracteristică a sitcom-urilor este laugh track-ul (acel fond sonor de râsete, introdus pentru prima oară în 1950, în serialul de comedie produs de NBC The Hank McCune Show), cf wikipedia.