Ritualuri de celebrare a majoratului.

Ritualuri de celebrare a majoratului.

0 368

Se stie, peste tot in lume implinirea varstei majoratului este un eveniment care prilejuieste sarbatoare. Daca printre lumea civilizata evenimentul este sarbatorit in anumite limite, sunt meleaguri mai exotice unde sarbatoarea urmeaza un anumit ritual, ramas din mosi-stramosi. Iata cateva asemenea obiceiuri.

Indienii Algonquin (Quebec)

Baietii din tribul indienilor Algonquin din Quebec sunt dusi intr-o zona inchisa, adesea o cusca, si le este administrata o substanta halucinogena, cunoscuta sub numele de wysoccan, despre care se spune ca este de 100 de ori mai puternica decat LSD-ul. Scopul ritualului este pierderea amintirilor din perioada copilariei. Din nefericire unii baieti isi pierd complet memoria si chiar capacitatea de a vorbi.

Scufundatorii Vanuatu (Vanuatu)

Acest ritual este practicat de membrii triburilor de pe insulele care alcatuiesc Republica Vanuatu, atat ca ritual de „majorat”, cat si ca ritual de celebrare a recoltelor.
Barbatii sar de pe un turn de 30 de metri inaltime avand gleznele legate cu lujeri de vita de vie. Daca saritura este efectuata corect, persoana atinge cu varful capului sau umerii pamantul. Din nefericire orice greseala poate avea ca rezultat vatamari corporale grave sau chiar moartea saritorului.
Baietii incep sa participe la acest ritual dupa circumcizie, la varsta de 7 sau 8 ani, insa li se permite sa sara de la o inaltime mai mica.
Mama tine in brate un obiect care simbolizeaza copilaria baiatului, iar in timp ce copilul sare mama arunca obiectul din brate.

Saritura peste vite (Etiopia)

Acest ritual este practicat de barbati pentru a li se permite sa se casatoreasca. Viitorul barbat trebuie sa sara peste vite de patru ori. Barbatul efectueaza sariturile complet dezbracat, nuditatea simbolizand copilaria pe care o lasa in urma. Apoi barbatul intra in randurile maza, barbati care au trecut recent testul, si care-si petrec urmatoarele luni supervizand aceste evnimente in satele din teritoriul Hamar.

Tribul Okiek (Kenya)

Ritualul de „majorat” este similar pentru fetele si baietii cu varsta intre 14 si 16 ani, desi sunt initiati separat.
Initiatii sunt mai intai circumcisi sau excizati. Apoi traiesc izolati de adultii de sex opus timp de 24 de saptamani si primesc invataturi de la varstnicii de acelasi sex cu initiatii. Cele mai importante invaaturi se refera la cemaasiit, un monstru mitic care ii bantuie pe initiati in perioada de izolare. Urletul monstrului poate fi auzit noaptea, iar initierea ia sfarsit cand fiecare tanar stie sa foloseasca instrumentul care produce un urlet asemanator cu al monstrului.

Tribul Okrika (Nigeria)

Iria este un ritual practicat de fetele din tribul african Okrika. Fetele cu varsta intre 14 si 16 ani intra in „camerele de ingrasare” unde sunt bine hranite pentru a capata corp de femeie.
Ele sunt invatate de varstnicele tribului cantecele traditionale ale tribului Iria. Credinta acestei comunitati este ca fetele dezvolta sentimente pentru spiritele apelor.
Inainte ca fetele sa fie considerate potrivite pentru casatorie, ele trebuie sa se elibereze de aceste sentimente. Pentru aceasta fetele merg pe malul raului in zori timp de mai multe zile si canta cantecele pe care le-au invatat. In ultima zi initiatele merg pe malul raului unde se spune ca spiritele apelor vor incerca sa le ia cu forta. Pentru a preveni acet lucru Osokolo, un membru in varsta al comunitatii loveste fetele cu un bat in timp ce le conduce inapoi in sat asigurand astfel siguranta si viitoarea lor fertilitate.

La prima vedere sunt obiceiuri barbare, in unele cazuri chiar periculoase. Asa ca le compar cu chefurile monstruoase trantite, in multe cazuri, in lumea civilizata, insotite de consum de droguri si, in multe cazuri, incaqierari teribiliste, cu urmari din cele mai neplacute.
Si ma intreb: nu pare mai civilizat sa canti pe malul raului?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.