Roinita (Melissa officinalis)
Planta este destul de aspra la pipait. Are frunzele ovale si zimtate. Frumzele daca sunt frecate intre degete emana un miros de
Cunoscuta in popor si sub numele de melisa, iarba stupilor, mataciune sau iarba de lamai.
- Parti utile: Frunzele- care se recolteaza din iulie-septembrie, cand se deschid florile. Se usuca apoi se folosesc la prepararea infuziilor, pulberi, capsule , tincturi.
- Utilizari medicinale:
? Tratarea problemelor intestinale(in colici, spasme, nevroze intestinale)
? In cazul digestiei lenese
? Aerogagie
? Tratarea nervozitatii
? Tulburari de somn, depresii
? Dischinezie biliara, colite cronice
? Infectii acute ale cailor respiratorii superioare
- Preparate:
? In stare cruda, se pun frunze de roinita in diferite salate sau dulcuiri.
? Infuzie- Luati 1-2 plicuri peste care se toarna 250ml apa fierbinte. Se acopera si se lasa in repaus 5-10 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
? Infuzia combinata. Se pun 3-4 linguri de roinita maruntita la macerat in 500ml de apa, timp de 8-10 ore, dupa care se strecoara printro strecuratoare fina. Solutia se pune deoparte, iar planta ramasa, se fierbe in inca 500ml de apa, 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, din care se folosesc 1-2 cani pe zi.
? Pulberea. Se obtine prin macinarea cat mai fina, cu rasnita electrica de cafea, a frunzelor si tulpinilor uscate de roinita.
? Capsule cu pulbere– se pot procura de la magazinele de plante medicinale sau farmacii. Se ia cate o capsula de 3 ori pe zi inainte de mese.
? Tinctura – puneti 40-50 de picaturi intr-un pahar cu apa. Se beau 3 portii pe zi.
? Ulei de melisa- Este un ulei calmant, utilizat in cazul durerilor de cap. Se foloseste sub forma de masaj.
Precautii.
- Este indicat ca administrarea sa nu fie prea mult folosita deaorece poate produce o reducere a activitatii hormonale (in cazul celor care sufera de hipotiroidie).