Roinita (Melissa officinalis)

Roinita (Melissa officinalis)

0 190

Este considerata ca fiind una din cele mai folosite plante medicinale din lume (germanii au un cult pentru ea). Are un miros puternic de lamaie. Frunzele sunt ovale si zimtate pe margine, iar toata planta este acoperita cu un pufulet. Florile pot fi albe sau roz care fac fructe mici si brune. Infloreste in luna mai pana in iunie. Prefera coastele pietroase si insorite din padurile de stejar, de salcam sau de fag. Cunoscuta in popor si sub numele de melisa, mataciune sau iarba de alamai.



  1. Parti utile:

·??????? Frunzele- se recolteaza din iulie-septembrie, dupa perioada de inflorire. Dupa recoltare frunzele se usuca, ele fiind folosite la prepararea de infuzii, tincturi, pulberi, capsule, si alte preparate.



  1. Utilizari medicinale:

·??????? Tratarea problemelor intestinale, digestie lenesa, aerofagie.


·??????? Calmarea spasmelor gastrice


·??????? Calmant al sistemului nervos, durerilor de cap


·??????? Este un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului


·??????? Contra insomniei


·??????? Depresii usoare


·??????? Purifica sangele


·??????? Contra tulburarilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale


·??????? In afectiuni hepatobiliare


·??????? Herpes


·??????? Reumatism



  1. Preparate:

·??????? Infuzie– puneti 2-3 g de planta uscata intr-o cana cu apa clocotita. Lasati sa in fuzeze, strcurati si beti 2 cani pe zi, dupa masa. Una la pranz si una seara.


·??????? Infuzia combinata. Se pun 3-4 linguri de roinita maruntita ?sa macereze in 500ml de apa, timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in 500ml de apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca, se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.


·??????? Pulberea. Se obtine prin macinarea cat mai fina, cu rasnita electrica de cafea, a tulpinilor uscate de roinita. Depozitarea pulberii obtinute astfel se face in borcane de sticla inchise ermetic, tinute in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.


·??????? Tinctura. Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de roinita, peste care se adauga 400 ml de alcool etilic de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat, timp de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 50-100 de picaturi diluate in putina apa, de patru ori pe zi.


·??????? Vinul de roinita. Intr-un litru de vin natural alb se pun douazeci de linguri de pulbere de roinita si se lasa la macerat vreme de trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de roinita stimuleaza digestia, combate dispepsia, previne aparitia spasmelor tubului digestiv.


·??????? Mixtura de roinita. Era foarte mult folosita de catre calugarii benedictini, care o considerau un panaceu pentru memorie si pentru reintinerire. reteta sa de preparare: se combina doua galbenusuri de ou cu doua linguri de miere si cu 2-3 lingurite de tinctura de roinita, la care se adauga jumatate de lingurita de pulbere de busuioc. Preparatul astfel obtinut se consuma pe stomacul gol, dimineata, ca reintineritor si revigorant.


Precautii:



  • Se recomanda ca o cura cu preparate din roinita sa nu de paseasca 1-3 luni, deoarece poate reduce activitatea hormonala a glandelor sexuale.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.