România, in top zece din Europa, la bolile cu transmitere sexuală

România, in top zece din Europa, la bolile cu transmitere sexuală

0 1127
România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenÅ£a infecÅ£iilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecÅ£ie cu transmitere sexuală.
Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.
InfecÅ£iile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia ÅŸi Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.
InformaÅ£iile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanÅ£ată, a spus dr. Victor Olsavszky.
Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre toate ITS, infecÅ£iile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.
"Dacă comparăm România cu media UE ÅŸi media regiunii (atât la sifilis, cât ÅŸi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinÅ£a fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuÅŸi un semnal privind supravegherea ÅŸi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaÅ£ii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice.
În acest context mondial ÅŸi european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenÅ£ia ÅŸi controlul InfecÅ£iilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)" a detaliat dr. Victor Olsavszky.
 
DirecÅ£ii principale de acÅ£iune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecÅ£ia ÅŸi educarea populaÅ£iei pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervenÅ£iilor ÅŸi activităţilor de control ale ITS în asistenÅ£a primară ÅŸi la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenÅ£ii specifice la nivelul populaÅ£iilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.
Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menţionat prevenirea şi tratamentul sifilisului congenital şi a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecţiilor simptomatice şi ne-simptomatice, monitorizarea rezistenţei la antibiotice şi antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenţie de sănătate. El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.
În România se observă o scădere a incidenÅ£ei, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătăţii de control al ITS care datează din 2002, a evidenÅ£iat reprezentantul OMS pentru România.
Conf. dr. Alexandru Rafila, preÅŸedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat pentru AGERPRES că din 2002 cazurile de sifilis ÅŸi gonoree, cele mai cunoscute infecÅ£ii bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut.
Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare ÅŸi anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populaÅ£ia activă sexual.
"Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 – 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.